11.06.2012

Pismo: Čas je za odstavitev vodilnih kadrov na Vurs-u!

Nevladne organizacije in posamezniki, ki smo aktivni na področju varstva in zaščite živali, se že dolgo zavedamo, da je delo VURS na področju varnosti hrane morda še ustrezno, nikakor pa tega ne moremo trditi za delo na področju zagotavljanja dobrobiti živali.

 

VURS sicer priznava, da je njegova prioriteta varnost hrane, ki je očitno tudi edina dejavnost, ki jo želi opravljati. Manjše število prijav o mučenju živali, ki naj bi pomenilo tudi manj dela, so se očitno odločili zmanjšati s sankcioniranjem domnevnih lažnih prijav, ki se jih niti ne trudijo dokazati. Tako je bilo tudi v mojem primeru.

 

Veterinarski inšpektor iz VURS OU Ljubljana me je poskušal oglobiti zaradi domnevne lažne prijave in zaradi nameščanja živali, za kar je zagrožena visoka globa. Njegov edini "dokaz" je bil, da so prijavljene osebe zanikale svoje dejanje. Dejanje, šlo je za zapustitev živali, ga sploh ni zanimalo, še manj, kaj se je zgodilo z zapuščenimi živalmi, ki bi na podlagi njegovega "ukrepanja" pristale na cesti.

 

Svoje delo je opravil malomarno, z očitno površnim poznavanjem zakonodaje in pomanjkanjem etike. Ker prijava seveda ni bila lažna, globe nisem plačala, vložila sem zahtevo za sodno varstvo. Svoj odnos do dela, prijaviteljev in do sodišča je pokazal tudi na sodišču, ker se na postopek sploh ni pripravil, pokazal je le precejšnjo mero samovšečnosti. Poznal ni niti podrobnosti prijave, sodnici ni znal razložiti v celoti niti, kako se opravlja inšpekcijski pregled. Kako je s takšnim znanjem postal uradni veterinar svetnik, ni jasno.

 

Zato ni presenetljivo, da je sodišče postopek proti meni ustavilo. Doslej je poskušal izreči tovrstne globe v vsaj še dveh primerih. Večina inšpektorjev na lažne prijave ne naleti nikoli, za razliko od njega poznajo tudi razliko med neutemeljenimi in lažnimi prijavami. Glavna inšpektorica VURS ravnanje inšpektorja podpira, ker je brez obrazložitve zavrnila zahtevo za notranji nadzor nad njegovim delom.

 

Sama je v oddaji Dobro Jutro na TV SLO 1 20. septembra 2011 povedala, da oglobijo prijavitelja, "če je siten". Povedala je, da obravnava lažnih prijav povzroča stroške, ni pa povedala, da veliko višje stroške povzročajo šikaniranje prijaviteljev, nesmiselni postopki na sodiščih in slabo delo dobro plačanih inšpektorjev. Tudi v oddaji je pokazala neustrezen odnos do klicateljev – prijavitelji nismo nevzgojeni otroci, njeno ravnanje kot tudi ravnanje inšpektorja sta nevredna ravnanja javnih uslužbencev. Zastraševanje in vzvišenost sta postala edini način komunikacije VURS z vsemi, ki se borimo za dobrobit živali.

 

Po drugi plati pa VURS podpira delovanje zavetišča na Dolenjskem, katerega lastnik v svojem sovraštvu do živalovarstvenikov nenehno vlaga nedvomno lažne prijave (dokaz hranim), a mu VURS glob za lažno prijavo ne izreka. Tako VURS kot občine pogodbenice tega zavetišča, bolje rečeno sortirnico psov z visokim deležem evtanazij, mirno podpirajo, čeprav vedo, da gre za črno gradnjo z letnim zaslužkom čez 300.000 evrov davkoplačevalskih sredstev.

 

VURS noče razumeti, da prijavitelji prijav ne vlagamo zato, ker ne bi imeli drugega dela, temveč nas pri po večini prostovoljnem delu vodi iskrena želja za dobrobit živali. Prav to bi morala biti tudi prioriteta VURS, ki v živalih vidi le zrezke. Moja izkušnja je dokaz, da je čas, da VURS neha ponavljati stalno mantro o preobremenjenosti in kadrovski podhranjenosti – če imajo čas za postopke na sodiščih, je očitno časa, sredstev in kadrov za delo dovolj.

 

Čas je, da država spozna, da je zanjo dolgoročno ceneje, če vzpostavi kvalitetne kadre in delo, zato je nujna reorganizacija VURS in odstavitev vodilnih kadrov, seveda pa tudi sprememba zakonodaje in reorganizacija drugih inšpektoratov. Korak naprej bi bila že razveljavitev strokovnega izpita imenovanega inšpektorja, vsaj v delu glede postopka inšpekcijskega nadzora ter postopka vodenja in odločanja o prekrških. Stroške postopka kot tudi povrnitev mojih stroškov je kril proračun. Menim, da je čas, da postanejo javni uslužbenci sami finančno odgovorni za svoje delo, saj ni racionalno niti po-šteno, da njihove egotripe krijejo nič krivi davkoplačevalci.

 

Le z etiko in odgovornostjo do lastnega dela se lahko doseže tudi napredek. Zaradi arogance VURS tudi opravičila ni mogoče pričakovati. Za dragoceno izkušnjo se jim pravzaprav lahko le zahvalim, saj sem se iz nje naučila več kot oni, tudi živali so našle dober dom.

 

Vsem, ki so in bodo imeli podobne težave, sem pripravljena pomagati.

 

Barbara Győrfi, Murska Sobota

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.