27.08.2012

EKSKLUZIVNI PASJI INTERVJU: JAN PLESTENJAK IN AJA

Pred vami je prav poseben intervju z najuspešnejšim slovenskim glasbenikom Janom Plestenjakom. Kljub medijskemu molku, med katerim ustvarja in snema pesmi za nov album, je privolil na ta ekskluzivni in edini intervju v letošnjem letu. Že večkrat je na svoji glasbeni poti naredil izjeme, ko je šlo za živali. Prilagodil je ostale nastope, da je lahko odpel za pomoč brezdomnim živalim na mnogih dobrodelnih koncertih Obalnega društva proti mučenju živali, v času, ko je imel največ koncertov in obveznosti se je lani odzval tudi povabilu Radia Capris in našega spletnega portala ter se pripeljal na akcijo zbiranja hrane za Obalno zavetišče. Do živali ima poseben odnos, kljub temu pa še ni napisal pesmi, v kateri bi se dotaknil te tematike.

 

"Ta trenutek se mora zgoditi. Sem razmišljal, da bi napisal skladbo za mojo Ajo. A nima smisla narediti nekaj na silo. Bo že prišel čas tudi za to!" nam pove Jan. Je pa njegova psička vendarle "vpletena" v eni od skladb. Med snemanjem uspešnice "Bolezen" čisto na koncu posnetka zalaja prav Aja, ki je bila v snemalnici med snemanjem plošče. "Njen lajež sem pustil v pesmi za spomin," razlaga Jan, ki je na to uspešnico tudi zato posebej navezan (spodaj jo lahko poslušate).

 

Jan Plestenjak je torej že 15 let skrbnik psičke Aje. Nekoč je bila njegova spremljevalka skoraj na vsakem koraku, tako na koncertih, kot v snemalnem studiu in ob prvi jutranji kavi nekje sredi Portoroža. Kljub temu, da je danes Aja že gospodična v letih in že skoraj čisto gluha, nas je tudi tokrat pričakala polna energije in veselja. "Ne želim je mučiti, tako da je ne vozim več s seboj na koncerte. Hitro postane utrujena od vožnje, ni več v pravi kondiciji. Zanjo večinoma skrbi mama, saj sem prepričan, da si vsak pes zasluži popolno pozornost svoje skrbnika. Manj sva skupaj, kot nekoč, je pa zelo navezana tako name, kot na mamo. Oba skrbiva zanjo. Naj uživa," pravi Jan.


Kdaj in kako je v tvoje življenje prišla Aja?


Za rojstni dan pred 15 leti so mi naredili pravo presenečenje. Zavezali so mi oči in mi v naročje dali nekaj kosmatega. To je bila moja Aja. "To je kuža zate, ki si si ga želel," so mi rekli. Mešanka, ki so se ji prejšnji skrbniki odpovedali. Kljub temu, da je bila moja želja imeti buldoga, sem bil ob prihodu moje Aje neopisljivo srečen. Od tistega trenutka sem jo skozi imel s seboj. Tisto obdobje je bila še huda zima, prav spominjam se svojega dolgega plašča, s katerim sem hodil po poslovnih sestankih in Aja je bila vedno pod tem plaščem, da je ni zeblo. To ji je ostalo, še danes se vedno skrije pod kakšno jakno, ki jo imam na sebi. Nikoli ni bila na povodcu, čeprav vem, da je to med sprehajanjem obvezno. Ampak Ajo sem tako naučil. Vajena je ljudi, gneče in vajena je, da je vsak trenutek ob meni, kjerkoli pač sem. S kužki in mačkami se nikoli ne krega, je popolnoma neagresivna psička.

 

Zakaj Aja?


Jasno, "Kako ji bo ime" je bilo eno od prvih vprašanj. Pogledal sem jo in mi je v naročju že zaspala. Rekel sem, "Ja, če je pa zaspala, bo pa Aja".  (smeh)


Si imel pred Ajo še kakšnega psa?


Eden je bil nemški bokser, a je ubožca zadel infarkt. Ko sem bil še zelo majhen smo imeli tudi labradorca, a ga nismo mogli imeti pod nadzorom, saj nam je pogosto pobegnil. Rabil je veliko družbe in prisotnosti svojega skrbnika, zato smo ga kmalu oddali eni super gospodični, ki se je čisto zaljubila vanj. Potem smo imeli še nemško ovčarko, ki je pa bila "moja ljubica". Res super kuža.

 

Katere besede bi Ajo najbolje opisale? Kakšen pes je?


Zelo mila kužika, mirna, ubogljiva. Moja punčka.


Nekaj časa je bila Aja tvoja sopotnica na čisto vsakem koraku. Kako je zdaj s tem, ko je gospodična v zrelih letih?


Nočem jo mučit, zato ji ima zdaj večino časa moja mama. Z menoj je bila v čisto vseh studiih, tik ob meni je prisostvovala snemanju sedmih albumov in tudi med snemanjem nove plošče bo z menoj v studiu. Za srečo! Sicer pa je res, da je ne jemljem s seboj na daljše relacije, saj predvsem vožnje z avtomobilom ne prenaša več najbolje.

 

Mimogrede, spomnim se, ko sem vaju včasih po Portorožu videval tudi med vožnjo z motorjem…


(smeh) Res je, Aja se je z menoj vozila tudi na mopedu. Neverjetno sva uživala. In veš kaj je neverjetno? Da so v enem časopisu napisali, da jo mučim. Aja pa je vedno komaj čakala na te trenutke. Ko sem prižgal moped je v sekundi skočila na sedež in sva se odpeljala. Veš koliko lepih stvari sva doživela. Vsak dan sva tekla okrog solin, z menoj je šla na plažo, na sprehod, na obiske, povsod.

 

Pes je človek najboljši in najbolj zvest prijatelj. Se strinjaš s tem in kaj Aja pravzaprav predstavlja v tvojem življenju?


Seveda, zelo sva navezana in zelo se imava rada. Zagotovo je super prijateljica. Pogosto se z njo pogovarjam. Krivično se mi zdi to, da marsikateri skrbnik zanemarja komunikacijo z živimi bitji, pa bi si moral zato čas vzeti vsak dan. "Saj ne govori, pa ni potrebno," mi pravijo. S tem se ne strinjam. Sicer pa vsa živa bitja jaz obravnavam, kot da smo eno. Mogoče bo zvenelo smešno, a sem sodijo tudi drevesa in ostale rastline.


Skozi leta tvojega glasbenega ustvarjanja smo opazili, da pogosto pomagaš in podpiraš dobrodelne akcije, tako za ljudi, kot za živali. Pogosto si nastopal tudi na koncertih Obalnega društva proti mučenju živali, Obalnemu zavetišču pa si pomagal tudi drugače in ga osebno tudi večkrat obiskal. Na kaj si pomislil, ko si zagledal vse tiste pse, ki v boksih čakajo na nove skrbnike?


… pa kako te gledajo, to je noro. Kakšni pogledi, ki pravijo "Joj, vzemi me…". V tistem trenutku bi vzel vse, ampak kako? Imeti psa je odgovornost, tega se še vedno zaveda bistveno premalo ljudi! Sam nagovarjam ljudi, ki se odločajo o novem psu, da si vzamejo mešanca. Rečem jim: "Pa kaj ste vsi tako obremenjeni s temi rodovniki?! Pa tudi če mešanec iz zavetišča ni tako lep, pa je malce bolj smešen… pa kaj? Ima srce, je unikaten!" Mešanci so res super kužki! Ma vsi so super!

 

Si tudi goreč nasprotnik mučenja živali…


Meni je grozljivo, ko vidim, da se zanemarja živali in da se z njimi grdo ravna. Že ko sem bil zelo mlad, sem bil priča enemu grozljivemu dogodku, ko so neki fantje ob Sori mučili žabe, jih raztegovali in se zraven škodoželjno režali. Takrat sem pomislil, da če bi prišlo do vojne, bi ti ljudje tudi sočloveku isto počeli. Vsi ti zadnji primeri mučenja, ki so odmevali v javnosti… nimam besed! Za taka početja bi morale biti res hude kazni, pa se mi zdi, da se to pri nas preveč jemlje kot neproblematično.


Kakšen je po tvojem mnenju odnos ljudi do živali v Sloveniji?


Verjetno takšen, kot do otrok. Ljudje si ne vzamejo časa niti za svoje otroke, da bi se z njimi pogovarjali, jih usmerjali, kako si ga bodo za živali. Na žalost. Ljudje si ne vzamejo trenutkov, da bi začutili naravo. Jaz grem včasih malo naokoli po Strunjanu in si vedno rečem, kako sem srečen, da lahko začutim to morje, naravo, nebo in ptičje petje. In potem še svojo Ajo objamem in si mislim, kako je lepo, da je ob meni. Sploh ne smem pomisliti, da je čez kakšno leto ne bo več. (se obrne proti Aji in jo močno objame)

 Kakšen odnos imaš do vegetarijanstva?


Ravno to sem želel prej že sam omeniti. Iskreno? Rad jem meso. Ampak tukaj bi rad poudaril nekaj drugega. Pogosto, ko grem iz kakšnega koncerta, vidim te kamione, ki prevažajo živino. Krave natrpane ena od drugi, pogosto v vročini… Groza! Mislim, da je tukaj nujen popravek zakona, ki bi bolj striktno opredelil, pod kakšnimi pogoji so lahko izvedeni ti prevozi in seveda, da bodo ti prevozi deležni boljšega nadzora! Poglej, jaz takoj podpišem, naj bo meso zato pač dražje in meni ni problema, da bi ga jedel veliko manj.


Ob koncu pogovora smo z Janom prišli na idejo, da bomo v kratkem pripravili skupno ozaveščevalno akcijo, ki bo opozarjala na pomen pravic, ki bi jih morale imeti vse živali. Kmalu na ogled!

 

Videospot pesmi, v kateri se čisto ob koncu oglasi Aja:

 

 

Besedilo: Mitja Čehovin

Foto: Jaka Ivančič

 

Ne spreglej:

 

Veliki intervju: Andrea Bogataj Krivec, Obalno društvo proti mučenju živali

Veliki intervju: Jadranka Juras

Veliki intervju: Jože Vidic, urednik revije Moj Pes

Veliki intervju: Nevenka iz Obalnega zavetišča

Veliki intervju: Župan Zoran Janković

Veliki intervju: Fotograf Blaž Košak

Veliki intervju: Veterinarka Tanja Usar

Veliki intervju: Helena Navinšek (prva pasja pekarna)

Veliki intervju: Voditeljica Nataša Bešter

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.