14.05.2012

VELIKI INTERVJU: ŽUPAN ZORAN JANKOVIĆ

V tokratnem "intervjuju tedna" je bil naš sogovornik ljubljanski župan Zoran Janković. Dotaknili smo se mnogih tem, tudi v zadnjih tednih zelo pereče tematike gostovanja "živalskih" cirkusov. Eden je pred dnevi svojo "turnejo" pričel prav v Ljubljani.

 

Ste skrbnik dveh psov, švicarskega planšarja Balooja in nemške doge Keike. Nam ju lahko na kratko predstavite? Kako sta pravzaprav prišla v vaše življenje?

Baloo je 9-letni veliki švicarski planšarski pes in je naš drugi kužek, ki je šolan. Včasih je bil tudi razstavni pes in je dobitnik kar nekaj nagrad. Keika je crkljiva, zelo ljubeča 4-letna nemška doga, ki smo jo dobili od sina Jureta in njegove soproge Vesne. Potrebuje družbo ljudi in živali, tudi na Balooja se je zelo navezala. Je hkrati živahna in lena – enkrat lahko cen dan leži, drugič spet noro divja. Oba kosmatinca sta primerna za otroke in sta zelo navezana na vnuka Valla in vnukinjo Julio. Z njima se rada dolgo igrata, Vall in Julia pa s kužki rada preživita vikend in takrat se vsi skupaj sprehajamo po gozdu. Otroka tudi velikokrat poskrbita za kužka: skrtačita ju, jima zamenjata vodo, ju hranita. S tem se navajata odgovornosti do živali.

Psa imata "svoj" gozd, v katerem uživata na dolgih sprehodih. Doma nista nikoli privezana. Ležišča imata zunaj hiše - Keika, ki je rada na toplem, ima svoj prostor ponoči tudi v predprostoru hiše, Baloo pa ima pasjo uto. Vstopa v hišo nimata, saj so veliki psi za zunaj, kjer niso utesnjeni.

 

Psi od skrbnikov zahtevajo veliko časa, pozornosti in seveda odgovornosti. Glede na to, da ste zelo zaposleni, kako vam to uspeva? Se s soprogo uspešno dopolnjujeta?

Za pse največ skrbi soproga Mija, dvakrat ali trikrat tedensko pa ju tudi sam sprehodim po bližnjem hribu - Golovcu. Soproga skrbi, da se naša dva psička ne zredita in da imata na dosegu vedno svežo vodo. Baloo in Keika uživata pasje brikete primerne za njuno pasmo. Navajeni smo na dolgo življenjsko dobo kužkov, naš prejšnji pes Mike je doživel 16 let.

 

Pravijo, kakršen lastnik, takšen pes. Ali to drži tudi v vašem primeru?

Drži. Če je deležen veliko ljubezni in se za njega primerno skrbi, se mu to vsekakor pozna. Rad imam velike pse z lepim značajem. Menim, da je dober gospodar tisti, ki psa ne počloveči. Pes je v osnovi žival in tako mora tudi ostati. Odraža tudi karakter svojega gospodarja. Tako vzgojeni psi ne bodo napadali. Keika in Baloo sta šolana psa. Krotka, mirna, z njima se veliko ukvarjamo.

"Pes je človekov najboljši in najbolj zvest prijatelj." Se strinjate s to trditvijo? Kaj Baloo in Keika sploh predstavljata v vašem življenju?

Se strinjam. Če se odločiš, da boš imel psa ali kakega drugega hišnega ljubljenčka, se moraš zavedati odgovornosti, ki jo ta odločitev prinaša. Psa moraš redno spremljati na cepljenja, skrbeti za pravilno prehrano, sprehode. Če se z njim ukvarjaš, se mu to pozna, je zvest svojemu gospodarju in mu sledi.

Ste poleg psa imeli kdaj še kakšno drugo žival?

Ne, skozi življenje so me spremljali psi. Iz otroštva se spominjam, da smo imeli doma pri babici psičko Beso, zelo prilagodljivo mešanko, ki je z nami prišla v Ljubljano. Nato smo imeli zlatega prinašalca po imenu Mike.


Kako bi na splošno ocenili odnos Slovencev do živali?

Težko podam splošno oceno. Poznam veliko ljudi, ki imajo hišne ljubljenčke in zanje primerno skrbijo. Po drugi strani ne razumem posameznikov, ki so do živali grobi in jim namerno škodijo.

V času vašega županovanja je prestolnica dobila prva pasja igrišča. Ali lahko podobne objekte pričakujemo še v kakšni drugi soseski ali vsaj na območju Tivolija, kjer je sicer ogromno sprehajalcev?

V Ljubljani imamo dva pasja parka - Severni park in Štepanjsko naselje ter eno večje pasje stranišče ob Tbilisijski ulici. Pasje sprehajališče ob Železni cesti je bilo urejeno v sklopu urejanja Severnega parka. Velikost ograjenega dela je okvirno 900m2. Gre za začasno ureditev in izrabo prostora na tej zelenici, saj je v prihodnosti ta prostor namenjen postavitvi spominskega obeležja in parkovni ureditvi. Po vzoru tega sprehajališča, ki je izjemno dobro obiskano, smo na željo občanov uredili še eno pasje sprehajališče, in sicer ob Pesarski cesti v Štepanjskem naselju.

Se morda za pse in njihove skrbnike v prihodnje v mestu obeta še kakšna druga novost ali sprememba, ki bi jo želeli izpostaviti?

Razmišljamo o urejanju dodatnih pasjih sprehajališč. Potrebno je določiti lokacije ter doreči kriterije in smernice po katerih se bodo pasja sprehajališča urejala in vzdrževala.

Vedno več držav ima prepoved gostovanja cirkusov, v katerih nastopajo živali. V Sloveniji je zaenkrat to še stvar odločitve posamezne občine. Ali lahko pričakujemo, da bo tudi Ljubljana v prihodnosti odrekla gostoljubje cirkusom, v katerih nastopajo in se zlorabljajo živali?


Mestna občina Ljubljana nasprotuje takšni vrsti ujetništva živali, kot jo izvajajo cirkusi, o čemer smo že seznanjali javnost. Vendar, dokler bo zakonodaja dovoljevala vse prireditve v mestu, pa čeprav na zasebnem zemljišču, brez soglasja občine, Mestna občina Ljubljana žal nima vpliva. Več, kot da ne dovolimo cirkusa na zemljiščih, ki so v lasti občine, žal ne moremo storiti.

Nedavno ste se s soprogo udeležili dobrodelne dražbe, ki jo je za pse iz Obalnega zavetišča v Mestni hiši organizirala Biljana Unkovska. Z nakupom likovnega dela ste psičkom pomagali tudi sami. Pa sicer, ste že kdaj osebno obiskali katerega od zavetišč?

Seveda sem, saj pod okriljem Živalskega vrta Ljubljana, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Ljubljana, deluje tudi zavetišče za zapuščene živali.

 

Kakšno je vaše mnenje o slovenskih zavetiščih, ki jih vodijo zasebniki in o tem, da se na račun živih bitij izvaja dobičkonosna dejavnost? Je prav, da se ta ista zavetišča zapirajo pred javnostjo, zaračunavajo visoke vsote občinam, mnogo psov pa 31- dan oskrbe evtanazirajo, ker jim od tistega dne predstavljajo samo odvečni strošek?

Ni prav, da se na tak način ravna z živimi bitji. Že samo ime "zavetišče" pomeni, da nudiš zatočišče tistemu, ki ga potrebuje, v tem primeru živalim. Poslanstvo zavetišča za živali je torej skrb zanje.

Problematika brezdomnih in mučenih živali v Sloveniji, v zadnjem času, kot še nikoli, zelo razburja slovensko javnost. Aktivisti že dlje časa opozarjajo, da bi morali Zakon o zaščiti živali v nekaterih točkah bistveno spremeniti ali ga dopolniti. Ali nam bo po vašem mnenju uspelo tudi v smeri zaščite živali narediti kak korak naprej? Lahko javnost od vas, kot velikega ljubitelja živali pričakuje, da boste v parlamentu podali tudi kakšno pobudo, da se začne v smeri spremembe zakona kaj odvijati in da bo živalim pri nas tudi zato vsaj malo bolje?

V Pozitivni Sloveniji se zavzemamo za izboljšanje kvalitete življenja na vseh področjih in za vsakogar. Tudi skrb za živali ni izvzeta.

 

Besedilo: Mitja Čehovin

 

Ne spreglej:

 

Veliki intervju: Andrea Bogataj Krivec, Obalno društvo proti mučenju živali

Veliki intervju: Jan Plestenjak (in psička Aja)

Veliki intervju: Jadranka Juras

Veliki intervju: Jože Vidic, urednik revije Moj Pes

Veliki intervju: Nevenka iz Obalnega zavetišča

Veliki intervju: Fotograf Blaž Košak

Veliki intervju: Veterinarka Tanja Usar

Veliki intervju: Helena Navinšek (prva pasja pekarna)

Veliki intervju: Voditeljica Nataša Bešter

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.