07.05.2012

VELIKI INTERVJU: FOTOGRAF BLAŽ KOŠAK

Revija Moj pes bralce razveseljuje že 21. leto zapored. Danes je ena redkih v Sloveniji, ki se lahko pohvali z objavami avtorskih fotografij, ta pa so delo profesionalnega fotografa Blaža Košaka.

 

Četudi niste njihov redni bralec, se vam je zagotovo že kdaj zgodilo, da ste se ob čakanju v trafiki ali na bencinskem servisu, morda pri sosedu, zagledali v katero od čudovitih naslovnic te revije. Vsaka številka predstavlja drugo pasmo in vsak mesec naslovnico krasi prav predstavnik te pasme. In tudi te fotografije so Blaževo delo. V vsaki reviji se skozi odlične članke mesečno preplete še nekaj več kot 30 njegovih fotografij. V pogovoru za naš spletni portal nam je zaupal nekaj več podrobnosti o tem, kako običajno nastane izbor fotografij za posamezno številko, kako poteka samo fotografiranje, podal pa je tudi nekaj nasvetov za vse tiste, ki jih tako ali drugače veseli fotografiranje domačih živali. Sogovornik nam je v objavo ob tej priložnosti odstopil tudi nekaj svojih fotografij, ki si jih lahko ogledate v nadaljevanju.

 

"Fotografija je lahko umetnost. Pripraviti sceno, ujeti pravi trenutek in omogočiti drugim, da se povežejo z ujetim čustvom in lepoto fotografije, je sposobnost, ki jo imajo vsi dobri fotografi." je naš sogovornik nekoč zapisal v eni od številk revije Moj pes. Kot amaterski in kasneje poklicni fotograf, je rad fotografiral predvsem svojo štirinožno družino. Zidovi v njegovi hiši so prekriti s fotografijami psov in vsaka pripoveduje svojo zgodbo. Rad ima fotografije, ki nastanejo spontano, kot je fotografija psa, ki ob prihodu skrbnika veselo maha z repom, ali mačke, ki se zadovoljno igra z novo igračo.

 

Kdaj se je pričela vaša pot profesionalnega fotografa in kdaj ste se reviji Moj pes pridružili kot urednik fotografije?


Prve fotografije v reviji Moj pes sem objavljal že pred več kot desetimi leti, pred približno štirimi leti pa so me povabili, da bi prevzel naloge urednika fotografije. Ker zelo cenim revijo in sodelavce, sem njihovo ponudbo z veseljem sprejel. Delo je zahtevno, še zlasti zato, ker je treba v razmeroma kratkem času pripraviti kakovostne fotografije, ki morajo biti usklajene z vsebino članka. Pri tem moram povedati, da je pogosto težko dobiti primernega psa in primernega človeka, ki bo pripravljen pripraviti psa na poziranje v določenem okolju in pripraviti okoliščine, ki jih zahteva vsebina članka. Pogosto morata biti na fotografiji človek in pes skupaj... Poleg tega smo fotografi v veliki meri odvisni tudi od vremenskih okoliščin. V dežju, v megli, ob zelo močni svetlobi... ni mogoče narediti dobre fotografije.

 

Od kod odločitev, da se boste ukvarjali pretežno s fotografiranjem živali?


Razlogov je več. Odkar pomnim, imam rad živali in življenja brez njih si sploh ne morem predstavljati. Zelo rad imam tudi naravo in živali so njen del, takšen, kakršen smo bili nekoč ljudje, ki se od narave in naravnega načina življenja s svojim sodobnim načinom življenja vse bolj oddaljujemo. Tretji razlog, da rad slikam živali pa je moja želja po gibanju in po dogajanju. Rad imam akcijo. Žival ni objekt, ki bi ga postavil v studio, ga namestil v določen položaj in pritisnil na sprožilec. So seveda fotografi, ki hočejo pse slikati v studiu na opisan način, česar pa sam ne bi storil nikoli. Žival oziroma pes ni predmet in ne bitje, ki bi ga lahko kakorkoli počlovečili, tudi fotografsko ne. Živali pa rad fotografiram tudi zato, ker so iskrene, pristne, vedno se pokažejo takšni, kakršni so v resnici. Ni ponarejenih nasmehov, ni pudra, šminke, kičastih oblačil, seksi drže... Sodim med ljudi, ki ne marajo ponarejanja.

 

V reviji Moj pes je vsak mesec moč zaslediti ogromno čudovitih fotografij, ki nosijo vaš podpis. Glede na obseg fotografij predvidevamo, da vam fotografiranje živali vzame res veliko časa. So živali pridne "pozerke"? Je kdaj na preizkušnji tudi vaša potrpežljivost? 


Poleg ustreznega fotografskega znanja o fotografiranju živali je treba biti predvsem potrpežljiv, potrebno je počakati na primeren trenutek, torej, ujeti psa v želeni drži. Dobra fotografija ni odvisna zgolj in predvsem od živali oziroma njene pripravljenosti za sodelovanje. Pri tem je še zelo veliko drugih dejavnikov: svetloba, okolje, vremenske razmere. Marsikdaj je potrebno fotografiranje ponoviti, ker nisem zadovoljen z izdelkom, ko ga pregledujem na računalniku. Sicer pa fotografiranje pasme traja ponavadi vse popoldne, marsikdaj pa je treba vse skupaj ponoviti. Na srečo so skrbniki psov, ki jih fotografiram ponavadi zelo potrpežljivi in zdržijo moje "mučenje". Vem, da me ima marsikdaj kdo dovolj, ker preveč "sitnarim", ampak ko vidijo izdelek, so pa zelo zadovoljni.


Psi se pred fotografskim aparatom vedejo zelo različno. Psihično bolj občutljive in nezaupljive pse je potrebno kdaj pripravljati uro in več, da so v navzočnosti tujega človeka, torej mene, dovolj umirjeni in sproščeni. So tudi psi, ki so zelo mirni in ubogljivi, pa tudi silno svojeglavi in takšni, ki jih skoraj ni mogoče umiriti. Ne glede na vedenje oziroma vzgojenost psov sem doslej še vedno opravil svoje delo do konca. Na srečo pa doslej še nisem naletel na napadalne pse.


Težav, ki sem jih imel pri fotografiranju psov, bralci seveda ne morejo opaziti. Lahko pa povem, da ima vsako fotografiranje pasme in vsaka fotografija posebej svojo zgodbo, ki jo lahko natančno opišem tudi potem, ko jo po več letih pogledam.

 

Koliko fotografij nastane za posamezno številko revije Moj pes? Se glede tematik predhodno posvetujete z uredništvom?


Za vsako številko revije Moj pes nastane veliko fotografij. Prvo selekcijo opravim sam. Kot je verjetno pri vseh drugih revijah, tudi pri naši, vedno zmanjkuje časa in marsikdaj moram delati "na silo", s čimer se mora bržkone sprijazniti vsak fotograf, ki dela za kakršnokoli publikacijo. Razjezi pa me, če sicer dobre fotografije kdaj pokvarijo v tiskarni zaradi uporabe neprimerne obdelave in slabega tiska.


Kaj za vas pomeni "kakovostna pasja fotografija"?


Pravijo, da sem perfekcionist, da sem preveč natančen in preveč zahteven, tudi do sebe. Ampak takšen sem in ne bom se spremenil. Kakovostna fotografija psa mora pokazati njegovo resnično podobo, iz katere je videti marsikaj. Tudi njegove vedenjske lastnosti, denimo, zvezdice v očeh, če jih ima tudi v resničnem življenju. Vesel sem, ko kdaj slišim, da imajo moje fotografije nekakšno tretjo dimenzijo. Nisem navdušen nad fotografiranjem psov v razstavni drži, ker je ta po moji presoji umetno narejena in ni naravna. Pes na fotografiji mora biti čim večji približek tistega, kar je v resnici. Prav tako ne maram fotografij pasjih ljubljencev oblečenih v človeška oblačila in okičenih s kakšnimi sončnimi očali. Pes ni cirkuška žival, ni klovn, ampak je družabnik, spremljevalec in človekov prijatelj, ne zasluži si, da bi se iz njega norčevali.

 

Imate kak kratek nasvet za skrbnike psov, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s fotografiranjem svojih kosmatincev?


Fotografiranje psa nikakor ni preprosto opravilo, imeti je potrebno kar nekaj strokovnega znanja, upoštevati je treba celo vrsto dejavnikov. Skrbniki so ponavadi premalo kritični do okolja, v katerem fotografirajo svojega psa. Nedavno smo dobili lepo fotografijo mladih dalmatincev, ki pa je nastala na zelo neurejenem vrtu in čudoviti psički so zaradi tega izgubili večino svoje privlačnosti. Sicer pa veljajo pri fotografiranju psov določena pravila:


-    Če je le mogoče, naj bo aparat v višini psa, se pravi, da med fotografiranjem počepnemo, pri zelo majhnih psih pa se celo uležemo.


-    Psu ne sme "manjkati" noben del telesa. Pogosto dobimo fotografije, ko psom manjka del glave, tačk ali repa, kar je zelo grdo.


-    Četudi imamo psa v naročju, je potrebno fotografski aparat namestiti v višini psa.


Sicer pa vsako leto pripravim več tečajev fotografiranja živali in seveda se lahko prijavi vsakdo, ki meni, da bi mu izobraževanje s tega področja koristilo.


Ste tudi sam skrbnik kakšnega štirinožnega kosmatinca?


S partnerico Andrejo imava tri pse, dva cirneca in ibiškega psa. Pravijo, da sva pri izbiri svojih psov malce posebna. Ampak vsak človek se odloči za psa, ki mu je všeč po zunanjosti in po možnosti tudi po vedenjskih lastnostih. Cirneco del'Etna ni pes, ki bi bil primeren za vsakogar, ampak midva z Andrejo bova bržkone vedno ostala pri tej pasmi. Cirneci so nekaj posebnega, v sebi imajo veliko naravnega, prvinskega, kar bi pogrešal pri marsikateri pasmi, ki je sicer zelo priljubljena. Velika posebnost in redkost v Sloveniji je tudi ibiški pes (Podenco ibicenco). Nekoč lovec na španskem otoku Ibiza, je zdaj predvsem družabnik in spremljevalec, ki pa je ohranil veliko večino lastnosti svojih prednikov. Nikoli ni bil tako imenovana komercialna pasma in ga zato človek s svojimi modnimi posegi ni pokvaril.

 

Glede na to, da so "motivi" vaših fotografij in same fotografije res nekaj zelo posebnega, ste morda že kdaj pripravili kakšno razstavo?


Imel sem že petnajst samostojnih razstav, a ne na temo živali oziroma psov. Razstavljal sem reportažne popotne fotografije in neživo naravo. Razmišljam pa seveda tudi o samostojni fotografski razstavi psov. Ampak pustimo času čas.

 

Besedilo: Mitja Čehovin

Fotografije: Blaž Košak

 

 

Ne spreglej:

 

Veliki intervju: Andrea Bogataj Krivec, Obalno društvo proti mučenju živali

Veliki intervju: Jan Plestenjak (in psička Aja)

Veliki intervju: Jadranka Juras

Veliki intervju: Jože Vidic, urednik revije Moj Pes

Veliki intervju: Nevenka iz Obalnega zavetišča

Veliki intervju: Župan Zoran Janković

Veliki intervju: Veterinarka Tanja Usar

Veliki intervju: Helena Navinšek (prva pasja pekarna)

Veliki intervju: Voditeljica Nataša Bešter

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.