23.04.2013

Zavetišče Ljubljana: Kako poteka posvojitev živali?

ZAVETIŠČE LJUBLJANA - KAKO POTEKA POSVOJITEV ŽIVALI?

 

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 

 

Vse zapuščene živali, katerih lastnika ni mogoče najti oziroma jih ne želi več ali so mu bile odvzete s strani inšpekcije, želimo po zaključeni karanteni čim prej oddati novemu lastniku. Kljub temu živali ne oddajamo za vsako ceno temveč jih lahko posvoji le tisti, ki nudi še boljše pogoje, kot jih imamo v zavetišču oziroma izpolnjuje s predpisi določene pogoje.


Vse zapuščene živali so objavljene na spletni strani zavetišča v galeriji "najdeni psi" in "najdene mačke". Kandidati za posvojitev si lahko na podlag objavljenih fotografij živali ogledajo in pse tudi rezervirajo. Ogled živali v živo za čas karantene ni možen.

 

Rezervacije psov


Rezervirati je mogoče le tiste pse, ki so nastanjeni v karanteni. Rezervacijo psa je mogoče opraviti že ob sprejemu v zavetišče, sicer pa izključno po telefonu ob delavnikih od 8.00 do 14.00 ure.


Rezervacija psa pomeni, da ste eden od kandidatov za izbranega psa, mi pa vas obvestimo, kdaj je pes pripravljen za oddajo. Če je za istega psa zainteresiranih več kandidatov, potem na prvi dan oddaje med vsemi prisotnimi kandidati izberemo tistega, ki nudi najboljše pogoje. V primeru dveh ali več enakih ponudb ima prednost kandidat, ki rezervacijo opravil prej.


Rezervacije mačk, predvsem mladičev ne prakticiramo, saj smo imeli v preteklosti precej izgub in potem so bili kandidati razočarani. Oskrba mačjih mladičev je zelo zahtevna, še posebej v trenutnih okoliščinah. Ob izboljšanju pogojev načrtujemo omogočiti tudi možnost rezervacije mačk.

 

Ogled in izbira živali na oddaji


Živali, ki so že na oddaji, si lahko ogledate preko spletne strani zavetišča pod rubriko ''iščemo novi dom''. Dodatne informacije o izbrani živali lahko dobite tudi po telefonu ali elektronski pošti. Ob uporabi telefonskega klica prosimo, da upoštevate čas uradnih ur, saj le tako lahko zagotovimo posredovanje kvalitetnih informacij.


Lahko pa se v času uradnih ur za posvojitev oglasite v zavetišču in si živali ogledate v živo. Takrat vam bodo na razpolago tudi oskrbniki, ki vam bodo lahko takoj pomagali.


Ogledi potekajo tako, da si pse ogledate v tekališčih. Ob tem skrbite za lastno varnost in varnost psov tako, da zapirate vhodna vrata za seboj, ne odpirate vrat v tekališča ali izpuste, psov ne hranite in se jih ne poskušate dotikati.


Mačke si ogledujete v odprtem oddelku za mačke. Ob tem skrbite za lastno varnost in varnost mačk tako, da zapirate vhodna vrata za seboj, ne odpirate vrat v bivalne prostore mačk, mačk ne hranite in se jih ne poskušate dotikati.


Če vam je kakšna žival blizu ali jo imate že izbrano, potem izpolnite vprašalnik za posvojitelje. S vprašalnikom želimo pridobiti podatke, kdo je posvojitelj, kakšne ima želje, kakšne ima izkušnje in kakšne pogoje lahko nudi. Ni dovolj, da si nekdo žival le želi, oziroma, da jih ima po svoje rad. Živalim je namreč potrebno zagotoviti primeren bivalni prostor, ji zagotoviti primerno oskrbo (hrana, voda, nega…), imeti dovolj časa za sprehode, igro, vzgojo in ne nazadnje zagotoviti primerno veterinarsko oskrbo. Vse skupaj je povezano tudi s stroški. Razmisliti je potrebno tudi kako bo za žival poskrbljeno za čas dopusta ali druge odsotnosti, kdo bo zanjo skrbel, če sami začasno ali trajno ne moremo več skrbeti.


S podpisom vprašalnika kandidat potrdi resnost namena in resničnost navedenih podatkov. Resničnost ponujenih pogojev lahko preverimo pred samo posvojitvijo. Vprašalnik oskrbniki ali drugi zaposleni preverimo in se s kandidatom pogovorimo o sami odločitvi za posvojitev in zatem o izbiri živali. Kar nekaj kandidatov se ne zaveda, kolikšno odgovornost in kakšno obvezo bodo sprejeli, če žival posvojijo.


Izbrano žival predstavimo tudi tako, da se je kandidati lahko dotaknete, pobožate, pse odpeljete v izpust in z njimi preživite nekaj časa. O živali povemo vse, kar je znanega. V primeru zahtevnejših živali se postopek posvajanja lahko podaljša, tudi na več tednov, odvisno od zahtevnosti izbrane živali. V teh primerih želimo doseči vsaj minimalno zaupanje in povezanost med izbrano živaljo in bodočim posvojiteljem, predvsem pa posvojitelju predati nujne informacije o nadaljnji oskrbi.


Mačko ali druge hišne živali lahko kandidati primejo v naročje, božajo, jih pobliže spoznajo, vendar ne odnašajo iz zaprtih prostorov. Pri tem želimo predvsem preprečiti pobeg živali.


Če si kandidat izbere žival, ki je zanj manj primerna ali celo neprimerna mu svetujemo izbiro primernejše oziroma posvojitev odsvetujemo. Posvojitev pa v vsakem primeru zavrnemo, ko kandidati ne izpolnjujejo osnovnih pogojev za posvojitev oziroma ne želijo prevzeti pričakovane odgovornosti.


Prevzem izbrane živali za posvojitev, podpis pogodbe, plačilo prispevka.


Kandidat, ki izpolnjuje pogoje, je izbral primerno žival in je posvojitev odobrena s strani zavetišča, izbrano žival prevzame s sklenitvijo Pogodbe o prevzemu psa iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, Pogodbe o prevzemu mačke iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, oziroma Pogodbe o prevzemu druge hišne živali iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana. V pogodbi so navedene vse obveznosti zavetišča, podatki o posvojitelju, o posvojeni živali in določene obveznosti posvojitelja. S podpisom je pogodba sklenjena in ko posvojitelj poravna posvojnino postane novi skrbnik posvojene živali. Ob tem prejme potni list posvojene živali z navodili za nadaljnjo oskrbo in paket hrane za vsaj dva dni. Označene in v Centralnem registru psov registrirane živali prepišemo na novega skrbnika.

 

Kaj mora imeti posvojitelj živali pred posvojitvijo?


Za prevzem psa posvojiteljem priporočamo lasten povodec, za prevzem mačke pa transportni kovček za mačke. Vso ostalo potrebno opremo in hrano posvojitelj lahko zagotovi v 2 dneh od dneva posvojitve.


Po posvojitvi zavetišče občasno preverja posvojene živali.


Vsak posvojitelj soglaša, da predstavniki zavetišča lahko občasno preverjajo ali ustrezno skrbi za posvojeno žival in da bo vse spremembe v zvezi z živaljo (oddaja drugemu lastniku, usmrtitev, pogin, sprememba bivališča in drugih podatkov, ki se vodijo po uradnih evidencah) v zakonitem roku vpisal v Centralni register psov pri pooblaščeni veterinarski organizaciji oziroma pisno posredoval Zavetišču. Ustreznost posvojitve tudi preverjamo, a o tem pa več prihodnjič.

 

Vsi psi na fotografijah v tem članku, iščejo dom z Zavetišču Ljubljana.

 

Ostali prispevki Zavetišča Ljubljana:

 

Protokol oskrbe zapuščene živali

Kako poskrbimo za zapuščene živali?

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana se predstavlja

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.