14.01.2021

Začasni dom omogoča več možnosti za posvojitev in kvalitetnejše življenje

Vse več ljudi se v zadnjem času odloča za posvojitev novega družinskega člana iz zavetišča. S tem rešimo življenje, poleg tega pa psa dobimo skoraj rekoč "zastonj". Problem nastane, ko je v zavetišču preveč psov ali pa so to psi z izredno slabimi izkušnjami iz preteklega življenja (pretepani, mučeni, poškodovani, nesocializirani …), ki v smislu obrambnega mehanizma razvijejo nezaupljivost in v najslabšem primeru tudi agresijo do ljudi, drugih psov / živali, otrok, itd. "Kdo bi si želel posvojiti psa, ki s seboj prinese toliko ''težav?'' Skoraj nihče."

Zakaj se potrebujejo začasni domovi?

Ker večina zavetišč ali društev za pomoč zapuščenim živalim nima dovolj denarja, da bi lahko najela in plačala strokovnjaka na področju prevzgoje psov, se trudi nekaterim varovancem poiskati začasni dom – to so psi, ki imajo določene vedenjske težave in ne morejo sobivati z drugimi v skupnih prostorih, morda psi, ki potrebujejo posebno oskrbo (starejši psi, invalidni psi, tisti, ki okrevajo po opreaciji, itd.), morda taki, ki še niso živeli v hiši / domu ali pa psi, za katere v zavetišču enostavno nimajo več prostora. Začasni dom za psa pomeni neko prehodno obdobje, kjer se ima možnost v bolj umirjenem in stabilnem okolju rehabilitirati, socializirati in privaditi na življenje, na katerega mora biti pripravljen, ko dobij posvojitelja/-e.

Kdo lahko nudi začasni dom?

Začasni dom lahko nudi VSAK, ki ima čas, voljo in nekaj znanja na področju vzgoje in šolanja psov, ter v zameno ne pričakuje plačila. Zavetišča v večini primerov začasnemu skrbniku plačajo stroške hrane in veterinarske oskrbe za psa, kar pomeni, da s takim psom skoraj nimajo stroškov. Morajo pa se zavedati, da je to za psa, kot za njih lahko na začetku precej stresno obdobje, ki jih lahko vzame kar nekaj časa in energije.

Sama sem v začasnem domu do sedaj imela dva odrasla psa (angleškega setra iz ulic Romunije in argentinsko dogo), ki sta potrebovala predvsem vzgojo in kvalitetno socializacijo. Jago (angleški seter) je prebolel aktivno stanje bolezni lišmanioza in je poleg vzgoje, itd. potreboval doziranje zdravil dvakrat dnevno. Nandor (argentinska doga) pa je k meni prišel popolnoma shiran, pogrizen in zanemarjen, ter je prav tako potreboval posebno nego in dietno prehrano. Poleg tega sta oba imela težave v komunikaciji z drugimi psi. Pri meni sta bila 2-4 mesece. S časom sta se oba lepo privadila na življenje v družini in krdelu (sama imam dva psa), socializirala in do neke mere prevzgojila / vzgojila - s tem so morali nadaljevati skrbno izbrani posvojitelji.

Kako poteka posvojitev psa, v začasnem domu?

Posvojitev psa iz začasnega doma prinaša marsikatere pluse! Med drugim ga lahko večkrat obiščete in spoznate v vsakdanjem okolju, ter se pogovorite o njem z začasnim skrbnikom, ki ga v tem času dodobra spozna, ter vam lahko na začetku priporoča in z nasveti pomaga pri vzgoji in skrbi za vašega posvojenca.
Živa Krajnik (Pasja šola Sedi5 - www.sedi5.si)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.