17.10.2017

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

"To je Auschwitz za pse!" pravi Fahrudin Caki Bravo, aktivist, ki si v teh dneh prizadeva, da bi za bosanski azil smrti izvedel ves svet in s prstom pokaže na azil Prača, ki se nahaja 40 kilometrov od Sarajeva, glavnega mesta Bosne in Hercegovine. Tukaj se je v zadnjih letih, mesecih in tednih zgodilo veliko hudega. Mladiči, ki so umirali v rokah novinarjev, nasilni odvozi psov iz "zavetišča" ... nihče ne ve, kam. Vsaj 2.000 psov so z ulic Sarajeva pripeljali v Pračo v zadnjem letu. Na mesto, kjer se zaključi njihovo življenje.

 

Prizori z ulic Sarajeva (foto: change.org)

 

Zdaj je že jasno, da vsem tem psom ne iščejo novih, toplih domov. Večina je pobitih, na različne, zagotovo pa okrutne načine, so prepričani aktivisti. Tako lovijo pse na ulicah, da bi jih prepeljali v azil smrti:

 

 

Samo v Sarajevu je v tem trenutku prek 10.000 brezdomnih psov, v celi BiH pa prek 80.000. V Bosno je pred nekaj leti prispela svetovna organizacija Dog Trust z namenom, da bi v nekaj let trajajočem projektu občutno zmanjšala število psov brez doma. Akcije sterilizacij in kastracij so bile temelj projekta. A neuradno smo izvedeli, da Dog Trust ni imel posluha državne politike, prav tako pa z njimi ni sodelovala javnost, zato so se od projekta s časoma distancirali.

 

 

Politika se je odločila za drugačne pristope. Nedaleč od Sarajeva je pred petimi leti nastal azil Prača. Tja bi naj namestili pse z ulic in jim iskali nove domove. Azil leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu. Zakaj prav tam, se sprašujejo mnogi? Zakaj se je Sarajevo odločilo azil postaviti na 40 kilometrov oddaljeno mesto? Zato, da bi prikrili vse grozote, ki se tam dogajajo, odgovarjajo aktivisti.

 

Bosanski mediji so te dni polni šokantnih naslovov

 

Nad dogajanjem so kmalu začeli bdeti mnogi prostovoljci. Kaj se dogaja za zidovi azila smrti do nedavnega ni vedel nihče. Pred nekaj meseci je v notranjost, pod pretvezo, da sta prinesla hrano, uspelo priti celo novinarjema oddaje 24ur, ki sta s skrito kamero posnela nekaj pretresljivih prizorov. Krvavi prizori iz Prače so kmalu preplavili družbena omrežja, prav na Svetovni dan živali pa je v javnost prišla novica, da se je v Prači (spet) zgodilo nekaj hudega. "Moški s kantonalne veterinarske postaje so vkorakali v azil in s seboj na silo zvlekli 20 psov. Tiste, ki so se upirali, so na licu mesta potolkli s krampi in lopatami, ostalih ni videl nihče več," pišejo aktivisti.

 

 

"Pse ubijajo na vse mogoče načine, spuščajo jih v gozdove, kjer jih pobijejo lovci. Nekatere zakopljejo kar žive," je povedala ena od prostovoljk.

 

"4. oktobra smo prišli v azil in opazili, da so boksi prazni. Psov ni bilo, ostala je samo kri na zidovih. Delavci iz azila so priznali, da so pse odpeljali. Za njimi se je izgubila vsaka sled," je novinarjem povedal Bravo. V azil so kmalu po tem dogodku prispeli novinarji različnih tv hiš in časnikov, da bi izvedeli kaj več o dogajanju. A naleteli so na nepričakovani odziv. Vodja azila jih je grobo odslovil in prisotnim napovedal, da bo vse postrelil, v kolikor ne odidejo. Besede je posnela tudi kamera.

 

 

Aktivisti so medtem v okolici azila odkrili grobnice psov. "Obstajajo vsaj štiri grobnice, v vsaki od njih je med 30 in 170 psov. Kako so jih pokončali, lahko samo ugibamo," so povedali bosanskim medijem.

 

Bosanski zakon o zaščiti in dobrobiti živali sicer striktno prepoveduje ubijanje zapuščenih psov, tudi v zavetiščih! Azil Prača ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za obstoj, predpisanih v zakonu. Psi so odvisni zgolj in samo od hrane, ki jim jo prinesejo prostovoljci, strpani so v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Zaradi prijav vsega naštetega tožilstvo kantona Sarajevo že preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala v Bosni in Hercegovini.

 

Odkrita trupla v Prači (foto: Slobodnadalmacija.hr)

 

Aktivisti so prepričani, da je Prača že od začetka obstoja poligon za krajo proračunskega denarja, prek nje naj bi bila pokradena že dva milijona evrov! Psi umirajo v mukah, medtem ko se denar, namenjen zanje, porablja drugje, so si enotni. Želijo si, da za to sramoto svetovnih razsežnosti izve ves svet. Zato javnost, tudi iz Slovenije vabijo na velike proteste, ki se bodo 11. novembra odvijali v različnih krajih Bosne in Hercegovine. "V Bosno naj pride čimveč ljubiteljev živali in na ta način naj izkažejo svojo podporo nebogljenim psom. Mi smo njihov glas, edino upanje, ki ga imajo in nikoli jih ne bomo pustili na cedilu," pišejo organizatorji protesta.

 

 

Pripis uredništva: Komentatorje vljudno prosimo, da se vzdržijo groženj s smrtjo in nasiljem. Vemo, da so novice, ki prihajajo iz Prače in Beograda grozljive in so vznemirile vse nas, želimo si, da bi mučitelje izsledili in bi ti (kmalu) odslužili konkretno kazen, vseeno pa pozivov k dodatnemu nasilju - do drugih ljudi ne toleriramo in zato tovrstne komentarje sproti brišemo.

 

Povezane vsebine:

 

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.