25.04.2022

"Če hočemo živalim nuditi ustrezno zaščito, bo treba spremeniti Kazenski zakonik!"

Zmagovalka državnozborskih volitvev je stranka Gibanje Svoboda. "Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli," je pozno zvečer medijem dejal predsednik stranke Robert Golob.

Kaj je ta stranka pred volitvami obljubila za področje dobrobiti živali? Spomnimo: "Če hočemo živalim nuditi ustrezno zaščito, bo treba spremeniti Kazenski zakonik. Danes živali v kazenskem pravu niso več izenačene s pojmom stvari, prav tako niso izenačene z ljudmi. Živali lahko utrpijo drugačne vrste škode kot stvari, saj so lahko za razliko od predmetov tudi mučene. Člen o mučenju živali iz kazenskega zakonika ima pomanjkljivost, saj se nanaša le na primere, ko storilec surovo ravna z živaljo, po nepotrebnem povzroča njeno trpljenje, jo trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin. V tem kaznivem dejanju niso zajeti tudi primeri, ko nekdo ubije žival brez povzročanja dolgotrajne bolečine ali ko ukrade tujo žival. Ker so živali namesto stvari namreč postala čuteča bitja, kazniva dejanja, ki so se uporabljala za kraje in usmrtitve živali, po novem več ne veljajo," so v stranki pred dobrim tednom zapisali za naš portal.

V stranki priznavajo, da so bile v zadnjo novelo uvrščene dobre rešitve glede odgovornega lastništva živali: "Kljub dobrim rešitvam pa bi veljalo v prihodnje še posebej razmisliti o tem, da bi se zakonsko regulirala prepoved t.i. nezdrave vzreje oziroma vzreja nezdravih živali, ki temelji na značilnostih, ki povzročajo živalim bolečine ali škodijo njihovemu zdravju. Prav tako bi morala država razmisliti o ureditvi zaščite rejnih živali oziroma zavetišču za rejne živali na ravni države."

Glede na omejeno kadrovsko zasedbo in resurse bi po mnenju Gibanja Svoboda veljalo razmisliti o tem, da bi omogočili uvedbo podobnega instituta kot so okoljevarstveni nadzorniki, ki opravljajo posamezne naloge v postopku pred izdajo odločbe v inšpekcijskih zadevah. Slednjo funkcijo bi lahko opravljali posebej usposobljeni posamezniki iz nevladnih organizacij na področju zaščite živali, ki imajo status delovanja v javnem interesu. V Gibanju Svoboda si bodo prizadevali sistematično vključevali civilno družbo v procese odločanja. "Vključevanje zainteresirane javnosti spodbuja sodelovanje oblasti in javnosti oziroma civilne družbe, krepi strokovnost in legitimnost sprejetih odločitev," so pred volitvami dejali za naš portal.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.