FOTO: Preživel enomesečno avanturo - izgubljen, poškodovan in podhranjen!

Pred nami je še tretja v nizu srečnih pasjih zgodb, ki tokrat ni povezana s tujimi turisti, ampak si je turistično dogodivščino v lastni režiji omislil kar pes sam. Iz Pazina v hrvaški Istri se je odpravil na skoraj mesec dni dolgo avanturo, ki se je končala na slovenski Obali. Nero nikakor ni želel sodelovati pri akciji reševanja in se je kar 14 dni uspešno izmikal vsem, ki so ga poskušali ujeti.

Takrat se je na Obali razširila novica, da se po ulicah in cestah potika nemški ovčar, poškodovan in vidno podhranjen. Občani so ga dnevno videvali na različnih lokacijah, predvsem v Izoli in v Kopru ter mu skušali pomagati, a se je Nero vsakič znova uspešno umaknil. Akciji iskanja se je tudi tokrat pridružil koprski Radio Capris, ki je o premikih ovčarja redno obveščal zavetišče ter širšo javnost, naš portal pa z iskanjem neposredno na terenu in objavami na Facebooku.

Nero je bil zelo prestrašen in nikakor ni dovolil, da se mu kdor koli približa. Kljub resnim poškodbam, ki jih je dobil pri srečanju s tovornjakom pri Žusterni, je bil pri izmikanju še vedno zelo spreten in hiter. Nekateri so ga zato poimenovali kar "čudežni pes". Postal je tudi prava "mala zvezda", saj ni bilo prebivalca, ki o Neru tako ali drugače ne bi kaj slišal ali prebral v lokalnih medijih. Domačini so bili zato na njegove premike še posebej pozorni in so se tako tudi sami vključili v iskalno akcijo.

Po dolgih dnevih tavanja je bilo jasno, da Nero išče le še hrano in vodo ter mirne postojanke, kjer bi si lahko odpočil. Sodelujoči v akciji so bili zaskrbljeni, da ovčar napora ne bo več dolgo zdržal, zato so se prostovoljci društva proti mučenju živali povezali z zavetiščem Ljubljana, ki je takrat edino imelo pripomoček (puško) za odlov psa z anestetikom.Na dan akcije se je ob pomoči poslušalcev radia psa lociralo in Nero je po strelu za slabo uro zaspal sredi sprehajalne poti na Markovcu. Od tam je bil odpeljan na veterinarski pregled, kjer so bile ugotovljene poškodbe medenice in kolka ter precejšnja podhranjenost, potem pa si je nekoliko odpočil v zavetišču.Nero je bil na srečo čipiran in njegov skrbnik, ki ga je kar 28 dni neuspešno iskal v širši okolici Pazina, ga je lahko prišel iskat. Srečen pes in srečen skrbnik sta lahko odšla domov, kjer ju je čakala druščina še osmih posvojenih psov.Kaj imajo skupnega vse tri predstavljene srečno zaključene zgodbe? Brezpogojno pripravljenost velikega števila ljudi, ki so se odpovedali morda prijetnejšim opravkom zato, da so se podali v iskanje izgubljenih živali, ki so bile brez dvoma v stiski. Brez dvoma so bili v veliki stiski tudi njihovi skrbniki. Hvala vsem, ki ste ali še boste kdaj v prihodnosti ravnali tako, kot je prav.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.