15.10.2020

Glede na lani v zavetiščih polovica manj psov in kar 30 % več mačk!V Sloveniji imamo 14 zavetišč za zapuščene živali, od teh jih 12 sprejema pse in mačke, dve zavetišči pa sprejemata samo mačke. Na dan pisanja članka (13. oktober 2020) imajo zavetišča na svojih spletnih straneh objavljenih 63 psov in 212 mačk, ki jim lahko ponudite svoj dom. Številke veljajo za živali, ki so v tem trenutku na voljo za oddajo. Niso zajete na novo prispele živali, ki so še v karanteni.

Spletne strani nekaterih zavetišč niso ažurirane in torej zbrani podatki zagotovo niso točni. Tudi če pogledamo zavetiške strani na socialnem omrežju Facebook, natančnega števila vseh živali ni mogoče ugotoviti, je pa glede ažurnosti vsekakor vsaj za nekatera zavetišča bolje informacije poiskati na socialnem omrežju, kot na njihovih spletnih straneh.

V primerjavi z enakim obdobjem lani je število psov, ki iščejo dom, približno za polovico manjše, medtem ko je število mačk za približno 30 % višje. V teh številkah niso vštete živali, predvsem mačke, ki jih oskrbujejo prostovoljci društev za zaščito živali in ki jih marsikje oskrbijo več, kot katero od zavetišč. Nekatera od zavetišč namreč nimajo objavljene nobene mačke za oddajo, druga eno ali dve, spet tretja, kot že omenjeno, nimajo ažurirane spletne strani. Na spletni strani enega od zavetišč lahko že mesece prebiramo isti tekst: "na voljo je več mačjih mladičev".

Ravno društva letos poročajo o najhujši sezoni odvrženih mačjih mladičev, kljub vsem ozaveščevalnim naporom in tudi subvencijam sterilizacij in kastracij lastniških mačk, ki jih prakticira vse več občin. 

Učinki obveznega čipiranja psov kot kaže počasi kažejo rezultate, medtem ko se je predlog o obveznem čipiranju mačk že pred približno tremi leti zataknil nekje v kolesju državnega zbora, kljub zagotovilu takratnega ministra, da bo sprejet po skrajšanem postopku. Pravzaprav se je tam zataknil celoten predlog sprememb zakona o zaščiti živali, ki poleg drugih sprememb ukinja tudi možnost evtanazije zdravih živali po 30 – dnevnem roku. Kot vemo, se je junija letos pod nujno "popravil" Zakon o zaščiti živali le v delu, ki ga je bilo potrebno uskladiti z zakonodajo EU, sicer bi Slovenijo doletela globa.

Če razmišljate o posvojitvi psa ali mačke iz zavetišča, lahko pregledate zavetiške spletne strani, ki jih najdete TUKAJ, morda boste ravno v enem od njih našli izvrstnega kosmatega sopotnika na (praviloma) štirih tacah zase, posvojeni živali pa boste spremenili življenje na bolje v vseh pogledih. Psi iz zavetišč so socializirani, veterinarsko urejeni, cepljeni in čipirani. Psice iz vseh zavetišč so sterilizirane, pse pa nekatera zavetišča kastrirajo, nekatera ne. Mačke iz zavetišč posvojite veterinarsko urejene, sterilizirane oz. kastrirane.

(opomba:
na dan pisanja članka spletna stran Zavetišča Meli Trebnje ni bila dostopna, zato smo približno število psov, ki  iščejo dom, skušali ugotoviti z njihove Facebook strani, tam smo našteli 9 psov, sprejetih od avgusta do dne pisanja članka. Mačk, ki bi iskale dom pa v tem obdobju na socialnem omrežju niso objavili).

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.