08.03.2024

Kako psi vidijo v temi?

Predniki psov so bili najbolj aktivni ob zori ali mraku. V teh obdobjih dneva je manj svetlobe. Ker je bil njihov plen takrat najbolj aktiven, se je tudi razvoj oči prilagodil na šibko svetlobo. Evolucijsko so se pasje oči razvijale kot oči lovca in so zato prilagojene zaznavanju gibanja. V nasprotju z nami, ki smo bolj občutljivi na podrobnosti v vidni sliki, je za pse pomembno, da hitro opazijo vsak premik. Ugotovljeno je bilo, da gibanje zaznajo približno desetkrat hitreje kot ljudje.

 

Čeprav današnjim psom ni potrebno več loviti divjadi ob zori, še vedno dobro vidijo v temi. Njihove evolucijske prednosti niso izginile, kljub temu, da so se naši kužki prilagodili, da so aktivni podnevi skupaj s svojimi skrbniki. Na srečo psi dobro vidijo tudi pri dnevni oziroma močnejši svetlobi, zato jih prehod na človeško rutino ni preveč zmotil.

 

Raziskave so pokazale, da psi vidijo v mraku in ob zori neprimerljivo bolje kot ljudje, zaradi različnih prilagoditev, ki so jih podedovali od svojih prednikov. Pomembno je poudariti, da v popolni temi tudi psi ne vidijo, podobno kot ljudje.

 

Pasje oko ima nekaj posebnosti, ki omogočajo boljši nočni vid v primerjavi s človeškim:

  • Večji zenici: Psi imajo običajno večje zenice kot ljudje. Večja zenica omogoča več svetlobe, da vstopi v očesno mrežnico, kar je še posebej koristno v temi.
  • Posebna plast v očesu: Psi imajo plast svetleče celice v očesu, imenovano tapetum lucidum, ki pomaga povečati količino svetlobe, ki doseže fotoreceptorje v mrežnici. Ta plast deluje kot ogledalo, ki odbija svetlobo nazaj skozi fotoreceptorje, kar povečuje možnost zaznavanja svetlobe.
  • Več fotoreceptorjev: Mrežnica psov vsebuje več fotoreceptorjev, ki so odgovorni za zaznavanje svetlobe in gibanja. To jim omogoča boljšo občutljivost na šibko svetlobo.
  • Boljša sposobnost zaznavanja gibanja: Čeprav morda ne vidijo boljše kot ljudje, imajo psi boljšo sposobnost zaznavanja gibanja v temi. To je zlasti koristno pri sledenju plena ali opazovanju morebitnih nevarnosti.

 

Kljub vsem posebnostim pasjega očesa je njihova sposobnost nočnega vida odvisna od ravni svetlobe in drugih okoljskih dejavnikov.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.