23.07.2020

Mineva točno 10 let od največje reševalne akcije psa na Obali!

Poletje je na vrhuncu, s tem tudi vrhunec turistične sezone, ko se običajno veliko število ljudi odpravi na zaslužene počitnice in vsi nekako zadihamo bolj sproščeno. V preteklih letih se je ravno sredi počitniškega vzdušja zgodilo nekaj "pasjih" zgodb, ki so se nesrečno začele, končale pa zelo srečno za pse in njihove skrbnike ravno po zaslugi naših bralcev.

Danes se bomo spomnili na prvo – zgodbo psičke Lilly, od katere je ravno v teh dneh minilo že deset let.

Lillyjina zgodba je neverjetna in polna naključij, začela pa se je na bencinski črpalki na Belvederju nad Izolo. Nemški turisti so se na njej ustavili pred odhodom na dolgo pot domov. Z njimi je v počitniški prikolici potovala psička Lilly. Na neznan način je iz prikolice pobegnila, kar so lastniki opazili šele nekaj kilometrov kasneje. O pogrešani psički so takoj obvestili medije, sami pa so zaradi majhnega otroka morali nadaljevati pot proti domu. Kljub mnogim objavam na socialnih omrežjih, radijskih postajah in v tiskanih medijih psičke ni videl nihče in upanje, da bodo Lilly našli, je bilo za skrbnike vsak dan manjše.Čez nekaj dni je pozorna sprehajalka pri strunjanskem križu slišala tiho cviljenje, po pozornem ogledu okolice pa na klifu opazila psa, ki je zdrsnil čez rob in ostal ujet nad prepadom. Na pomoč je poklicala obalno društvo proti mučenju živali, oni pa gasilce in policiste, saj je bilo reševanje zaradi prepadnega terena potrebno prepustiti profesionalcem. Tudi zanje reševanje ni bilo enostavno, saj so psa morali rešiti s spodnje – morske strani. Po uspešni akciji so psa naložili v policijski čoln in se odpeljali, po pristanku pa jim je prestrašen kuža pred predajo prostovoljcem Obalnega društva pobegnil v soline.Prostovoljci so se podali za njim, kuža se je po mulju v solinah težko premikal, prostovoljci ravno tako, vendar so ga nekako uspeli ujeti, potem pa je prestrašen pes ugriznil in pobegnil.

Med reševalno akcijo na klifu in v solinah je bil prisoten tudi fotograf obalnega društva, fotografije smo takoj objavili na našem portalu in klobčič se je začel počasi odvijati. Pozorni bralci so opozorili, da bi pes na fotografijah utegnila biti pogrešana psička nemških turistov. Skrbniki so bili obveščeni o reševalni akciji in po ogledu fotografij na našem portalu potrdili – DA, TO JE NAŠA LILLY!

Z izdatno pomočjo naše bralke s štajerskega konca, ki obvlada nemščino, se s skrbnikom dogovorimo za nadaljnje korake – glede na to, da je bila Lilly locirana v Strunjanu, ampak ponovno na begu, se je skrbnik odločil, da se iz Nemčije nemudoma odpravi na 1200 km dolgo pot proti Sloveniji.

Ko je naslednje jutro prispel v Strunjan, nas je bilo tam že veliko, tudi bralka, ki je samo zato prispela s Štajerske, da bi pomagala pri prevajanju in iskanju. Obvestili smo vse hotele, počitniške domove in prebivalce, ki so se vključili v iskanje in ves dan obveščali, kje je bila Lilly videna. Območje je namreč precej poraščeno z vinogradi in oljčnimi nasadi, tam je tudi klif, preko katerega je Lilly že padla … sistematično smo prečesavali teren, ampak brez uspeha.Proti večeru se je Lilly približala hišam, iskala je vodo in hrano in telefon je začel zvoniti … videna tu, videna tam. Počasi smo sklenili obroč okrog nje in okoli 21.ure je bila Lilly  po dolgih šestih dneh ponovno v naročju skrbnika.
Lilly je seveda najprej dobila hrano in vodo, pa tudi vsi, ki smo v akciji sodelovali, smo se nekoliko okrepčali skupaj z Lillyjinim skrbnikom, ki je ravno tisti dan praznoval rojstni dan in mu je bila vrnitev psičke največje darilo.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.