0
0,00 €

Nega tačk pozimi

Kako lepo je, ko se pokrajina ovije v snežno odejo. Iz kleti spet prinesemo sanke, razveselimo svoje otroke, snega pa se zelo razveseli tudi naš starejši pes, ki nenadoma spet postane veš mladosten in veliko bolj živahen kot sicer, razigrano teka po snegu in počne različne vragolije. A že po nekaj minutah tekanja po snegu se mu med prsti in na spodnjem delu tačk naberejo številne majhne snežne kepice. To bomo še najbolje preprečili tako, da mu bomo pravočasno, še pred začetkom zime skrajšali dlako med prsti. A pozor! Dlake ne smemo povsem postriči, saj varuje predel med prsti pred soljo in peskom za posipanje. Če bi dlako povsem postrigli, bi lahko med hojo po soljeni površini kaj hitro prišlo do vnetja med prsti. Dlak na blazinicah pa ne smemo skrajšati, saj ščitijo šape.

 

Pozimi ponavadi naletimo na soljene površine in pesek, takoj ko zapustimo domače dvorišče. Težave pa pasjim tačkam povzroča tudi zmrznjen sneg, na katerem se pojavijo ostri robovi. Zaradi hoje po takšnih površinah lahko pride do ranic, sol in pesek pa povzročita vnetje med prsti in blazinicami.

 

Priporočamo, da pred sprehodom po soljenih površinah psu namažete blazinice z vazelinom ali s katerim od mazil ali pršil, ki jih za take primere prodajajo v trgovinah za živali, dobimo pa jih ponavadi tudi pri veterinarju. S tem bomo v veliki meri preprečili težave s tačkami. Pazimo, da se med hojo po soljenih površinah kuža ne bo stalno lizal po tačkah. Sol za posipanje je namreč škodljiva; najmanj, kar se lahko zgodi, pa je, da bo kuža bruhal.

 

Pse, ki so bolj občutljivi na sol, moramo še dodatno zaščititi. Za take primere si omislimo čeveljčke za pse, ki jih imajo v vseh bolje založenih trgovinah za živali. Ko kupujemo čeveljčke, moramo seveda imeti s seboj psa, da mu jih lahko pomerimo. Čeveljčki so torej lahko dobra rešitev za prehod po soljenih površinah, vendar moramo psa najprej navaditi nanje. Še najbolje, da mu jih nadenemo, še preden zapade sneg. Velika večina psov se skuša čeveljčkov na različne načine otresti. Zato imejmo psa, ko mu čeveljčke nadenemo prvič, na povodcu in mu z igro, s priboljškom ali na kak drug način preusmerimo pozornost s ponavadi zanj neprijetnega obuvala. Šele ko se bo povsem navadil nanje, ga spustimo in opazujmo, ali ga zares ne motijo...

 

Zastavlja se seveda vprašanje, kakšni čeveljčki so najbolj primerni, saj imajo v trgovinah za živali različne modele. Vsekakor mora biti čeveljček odporen na vodo, dovolj visok in preprost za obuvanje, hkrati pa mora biti tak, da ga lahko dobro pritrdimo in da se ne snema. Marsikdo se bo nasmehnil, ko bo videl, da ima naš kuža pozimi na nogah čeveljčke. A to obuvalo ni modni dodatek, ampak zgolj nujen pripomoček. Seveda zaradi mraza psa ni treba obuvati v čeveljčke, saj ga v "noge" sploh ne zebe.

 

Po sprehodu po soljenih površinah moramo psu z mlačno vodo sprati tačke. Med spiranjem pregledamo blazinice in predele med prsti, ali ni morda prišlo do kake poškodbe. Če ima pes čeveljčke, mu tačk ni treba spirati, jih pa vseeno pregledamo, ali so morda poškodovane.

 

Po spiranju tačke osušimo, blazinice pa premažemo s tankim slojem mazila. Da pa ne bomo imeli vse stanovanje "zamaščeno", odnesemo psa na njegovo ležišče, kamor mu damo umetno kost, da se bo zamotil in ne bo takoj polizal kreme.

 

Nega tačk je podobna vajam poslušnosti. Psa moramo naučiti, da bo povsem miren, ko mu tačke spiramo, sušimo ali pa mažemo. To je tudi dobra vadba za obisk pri veterinarju.

 

Preberite tudi:

 

Nevarnosti za pse v zimskem času

Ob zimskem veselju velja tudi posebna previdnost

 

Povzeto po reviji Moj pes

PSOM PRIJAZNIH VSE VEČ TUDI V SLOVENIJI...

  • Psom prijaznih lokalov je tudi v Sloveniji iz dneva v dan več. Psi lahko ponekod pod določenimi pogoji vstopajo tudi v mestne avtobuse, vlake... Natančen seznam lokacij, na katere lahko pridete s psom, najdete na našem portalu!

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno