Nespametna izbira psa je zagotovilo za nesrečnega psa in posvojitelja!

Kdo se običajno ukvarja s socializacijo psov v zavetišču, kakšni primeri sploh pridejo v zavetišče in kako se jih lotevajo zavetišča? Pogosta vprašanja, ki so seveda na mestu, težko pa odgovorimo povsem posplošeno nanje, saj so si zavetišča med seboj različna, prav tako pa ni vsak pes, ki pride v zavetišče, enak drugemu.



Prakse zavetišč se med seboj razlikujejo, večina zavetišč pri nas pa ima svoje osebje ter določene prostovoljce, ki skušajo po najboljših močeh poskrbeti za socializacijo zavetiških psov. Zavetišče Ljubljana ima denimo prostovoljne sprehajalce, ki so si ta naziv prislužili preko izobraževanja in praktičnega usposabljanja, kjer so se učili o psu kot živalski vrsti, pasjih potrebah, nagonih, osnovah učenja psov, opraviti pa so morali tudi teoretični in praktični izpit, na katerem so morali z izbranim psom prikazati nekaj vaj poslušnosti, vodenje psa, navajanje psa na nagobčnik in halti ... Tudi določena druga zavetišča pri nas imajo dolgoletne prostovoljce, ki sodelujejo z njimi in pomagajo pse pripraviti na čimbolj harmonično sobivanje s človekom v novem domu.

 

V tujini so marsikje te stvari še bolj urejene kot pri nas, večja zavetišča imajo zaposlene ljudi, ki ocenijo psa ob prihodu in dajo navodila za delo z njimi oziroma sami poskrbijo za prve osnove, da lahko ostalo osebje in prostovoljci potem na tem gradijo dalje. Običajno se pri psih, sprejetih v zavetišče, preveri splošen odnos do ljudi, odnos do drugih psov, stopnjo živahnosti, odnos do hrane, opozori se na morebitna neželena vedenja oz. vzorce obnašanja – morebitno posesivnost, teritorialnost, ščipanje, nenehno lajanje ... V zavetišče pridejo takšni in drugačni psi, nekateri izgubljeni, nekateri zapuščeni, spet tretji predani, vsak nosi za seboj svojo zgodbo in svoje težave – ali pa tudi ne. Včasih v zavetišče pridejo mladiči ali mladi psi, brez posebnih vedenjskih lastnosti, ki razen družbe in sprehodov ne potrebujejo nobene posebne obravnave. Včasih pridejo tudi starejši psi, zapuščeni ali predani v zavetišče zaradi takšnih in drugačnih razlogov (selitev, smrt v družini ...), ki so ravno tako povsem nezahtevni in so tako rekoč 'narejeni spremljevalci'.

 

Spet drugi psi pridejo iz slabih razmer ali s ceste, kjer so bili prepuščeni samim sebi, za seboj imajo kakšne slabe izkušnje. Takšni psi potrebujejo nekoliko več pomoči, da osvojijo vsakdanje veščine za čim lepše sobivanje z ljudmi. Na splošno se dela na tem, da se pse navadi na nekaj osnovnih ukazov, da sprejemajo človeške dotike, se pustijo negovati, si pustijo nadeti osnovno opremo, spoznajo igro s človekom, spoznajo, če že ne osvojijo hojo na povodcu, navadi se jih, da tolerirajo prisotnost drugih psov in podobno.

 

Zavetišča pa morajo poskrbeti tudi za 'drugi konec povodca', torej za osebo, ki prevzame skrb za določenega psa. Posvojitelje je treba osveščati v zvezi z osnovno oskrbo psa, prav tako pa jih je treba opozoriti na morebitne specifike psa, ki ga posvajajo, ter poskrbeti za ustrezno kombiniranje psov in posvojiteljev. Včasih si kdo zamisli, da bi imel točno določenega psa iz zavetišča, pes pa po svojih lastnostih ni primeren par konkretnemu človeku. Morebitni posvojitelji se morajo zavedati, da osebje v zavetiščih preživi precej časa s psi in zna oceniti, kakšna oseba bi za tega psa bila primerna. Nespametna izbira psa (torej psa, ki ima drugačne potrebe, kot mu jih lahko zagotovimo, in ima lastnosti, ki za naš značaj in stil življenja niso primerne) je zagotovilo za nesrečnega psa in / ali posvojitelja in dobro izhodišče za to, da bo ta pes ponovno iskal nov dom, zato poslušajmo ter upoštevajmo nasvete osebja in prostovoljcev, ki poznajo pse iz zavetišča, da najdemo kar se da primernega partnerja zase in svoj življenjski stil.        

 
Urša Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.