Se vaš pes boji neviht?Poletje je tukaj, z njim pa tudi vročina in vročinske nevihte. Strah pred grmenjem največkrat nastopi, ko pes doseže starost štiri ali pet let. Znaki strahu pred nevihtami so očitni: prekomerno slinjenje, tresenje, hitro in globoko dihanje … Velikokrat se izkaže, da se grmenja bojijo psi, katerih skrbniki panično reagirajo oziroma se ga bojijo tudi sami.


Plašnega psa ne smemo tolažiti, tudi karati ne. Če ga bomo med nevihto tolažili, bomo s tem njegov strah še dodatno spodbujali. Zato je najbolje, da psa med grmenjem skušamo ignorirati in se obnašati, kot da se ni nič zgodilo. Strah pred grmenjem je pri psu težko premagati, lažje ga je olajšati.

 

Kako?


Mnogim psom pomaga poseben prostor ali zatočišče, kjer se počutijo varne. Psu v takšnem zatočišču pomaga družba skrbnika in trening, ki okrepi občutek, da je to varen in prijeten prostor. Običajno si pes sam izbere prostor, kjer se počuti najbolj varnega. Ne jezite se, če bo to vaša postelja, omara ali tuš kabina.


Pomaga tudi glasno predvajanje televizije ali radia, ki preglasi zvoke nevihte. Psa lahko zamotimo tudi s priboljški ali z igračo, če le želi sodelovati.


V skrajnih primerih pridejo v poštev tudi posebna pomirjevala. Pred uporabo se obvezno posvetujte z vašim veterinarjem, ki psička pozna in vam bo natančneje povedal, kaj je zanj najprimerneje.


Priporočljivo je, da med nevihto v hiši zaprete vsa vrata in okna, ki bi lahko vodila na prosto, saj lahko v trenutkih grmenja vaš pes panično zbeži, povsem neodziven na vaše klice. Če pa vas grmenje ujame kje na prostem, psa obvezno obdržite pripetega na povodec ter mu čim prej omogočite, da se vrne domov na varno.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.