23.05.2021

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Za sproščeno skupno plavanje s psom moramo najprej izbrati miren prostor, kjer bomo lahko začeli z vadbo oziroma preizkusom, kakšen odnos ima naš štirinožec do vode. Še najbolj prav je, da si tudi sami nadenemo kopalke in gremo v vodo skupaj z njim. Voda naj bo dovolj plitva in mirna. Za vstop moramo izbrati mesto, od koder gre pes lahko udobno v vodo in iz nje.

 

SKUPAJ V VODO

 

Za večino psov bo prvo srečanje z vodo veliko lažje, če bomo šli vanjo skupaj z njim. V vodo gremo najprej sami, in to vzvratno, psa pa skušamo z besedami spodbuditi, da gre sam za nami. Če stopi vsaj nekaj korakov v vodo, ga za "pogum" nagradimo s priboljškom. Pri marsikaterem psu pa je bolje, da ga navežemo na povodec, saj se tako počuti bolj varnega pri prvem srečanju z neznanim objektom. Če imamo manjšega psička, pa je v večini primerov najbolje, da ga vzamemo v naročje in ga potem postopoma navajamo na vodo.

 

Pomembno je, da se psiček pri tem dobro počuti in da v naročju ne kaže znakov nelagodja ali celo strahu. S psičkom v naročju gremo tako skupaj v vodo, kolikor je treba previdno. Roka naj bo pod trebuhom, kar mu bo dajalo občutek varnosti in prepričanja, da se mu v vodi ne bo zgodilo nič hudega. Nato roko, ki jo držimo pod trebuhom, postopoma umikamo. Psiček bo opazil, da ga voda "drži" in je lahko v njej tudi brez naše pomoči. Med vadbo moramo psička seveda spodbujati in paziti, da se bo dobro počutil.

 

 

BREZ PRISILE

 

Ko psa navajamo na vodo, ne smemo uporabljati nobene oblike prisile in pri tem ne smemo biti nestrpni. S kakršnokoli obliko prisile ali z nestrpnostjo lahko pri psu povzročimo stalen in neodpravljiv odpor do vode. Če naš štirinožni prijatelj ne bo šel sam v vodo, imamo na voljo številne trikce in metode, da bo šel vanjo prostovoljno. Pri tem bodimo malce iznajdljivi.

 

Psi gredo večinoma radi v vodo, še zlasti če smo v njej tudi sami. Nekateri pa imajo do vode pač odpor. Pri teh si lahko pomagamo z igro, tako, da nekje blizu brega v vodo vržemo kakšno priljubljeno igračko ali pa priboljšek, ki bo plaval na vodi. Tam mora biti dovolj plitvo, da bo lahko prišel do igračke ali do priboljška tako, da bo stal na nogah in mu torej ne bo treba plavati. Nato igračko postopoma mečemo v vedno globljo vodo, tako, da bo v nekem trenutku psu zmanjkalo tal in bo moral zaplavati. Pri tem si lahko pomagamo s kakšnim psom, ki ima rad vodo in plavanje dobro obvlada. Ko bo naš pes videl, da gre njegov vrstnik brez pomisleka in z veseljem v vodo, bo šel zelo verjetno za njim tudi naš plavalni začetnik, zaplaval bo brez naše pomoči.

 

Psov po navadi plavanja ni treba učiti, saj jim je to dano po naravi. So pa seveda takšni, ki nikakor nočejo v vodo, kar je po navadi posledica kakšne slabe izkušnje. Takšno izkušnjo pa večinoma povzročimo skrbniki z nepravilnim navajanjem na vodo.

 

 

KOPANJE IMA MNOGE PREDNOSTI

 

Kopanje in plavanje v toplih poletnih dneh za psa ni zgolj prijetna osvežitev, ampak ima tudi druge prednosti. Starejši in bolni psi si med umirjenim plavanjem krepijo srce in poživljajo krvni obtok. Pri plavanju si, še zlasti pes, ki ima težave s sklepi (artroza, vnetja...) krepi mišice, kar je zelo pomembno za nemoteno gibanje. Plavanje je koristna oblika rehabilitacije tudi po različnih kirurških posegih na gibalih.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.