23.11.2022

Rumeni trak zavezan kot mašna na oprsnici

Moja psička nosi rumen trak, zavezan kot mašna in na sprehodih opažam, da ljudje še vedno ne vedo kaj to pomeni.

 

Psička je socializirana, opravljenih ima več usposabljan in izkazala se je tudi kot terapevtski pes. Vendar pa je bila pred nekaj meseci na sprehodu v urbanem naselju napadena s strani drugega psa, katerega skrbnika ni bilo niti v bližini. Psička je utrpela poškodbo vretenc. O tej grozljivi izkušnji bralke smo pisali na povezavi. Zaradi artroze, ki je posledica njene starosti, je bila operacija odsvetovana. Pa vendar s pomočjo terapij, protibolečinskih tablet, zlate paste in glukozamina, psička lahko opravlja aktivne sprehode in je seveda vedno ob strani svojega vodnika na povodcu. 

 

Na oprsnici ima rumen trak in kljub temu srečujeva skrbnike psov, ki vpijejo »saj naš nič ne naredi«, »saj bo samo povohal«, »naj se psi sami zmenijo«… Žal se še vedno premalo skrbnikov psov zaveda, da bi bilo primerno, da s svojim ljubljenčkom odidejo v šolo za pasje vodnike in njihove pse in da bi pokazali, da jim je mar za ljudi, živali in naravo v kateri živimo.

 

Vsak, ki ima svojega ljubljenčka rad, ga ima pod nadzorom, ker ne želi, da se mu kaj zgodi. In tak človek bo že na daleč opazil druge sprehajalce, živali in tudi rumen trak, ki nakazuje, da pes ki ga nosi, potrebuje svoj prostor.

 

Rumen trak je nastal pod okriljem neprofitne organizacije projekta DINOS- »Dog In Need Of Space«, kar v prevodu pomeni »Pes potrebuje svoj prostor«. DINOS je leta 2012 lansirala ustanoviteljica, profesionalna sprehajalka psov in certificirana vzgojiteljica sočutja, Jessica Dolce.

 

Kot sprehajalka psov se je redno srečevala z ljudmi, ki so svojim psom dovolili, da se neprimerno približajo psom, za katere je bila poklicno odgovorna, mnogi od njih niso spoštovali drugih psov. Te ljudi imenuje MDIF (My Dog Is Friendly v prevodu »moj pes je prijazen«), ker pogosto pristopijo z velikim nasmehom na obrazu, medtem ko navdušeno razglašajo: "V redu je, moj pes je prijazen." Sita teh srečanj je začela projekt za izobraževanje lastnikov psov in tistih, ki niso lastniki psov, o boljših načinih interakcije s psi v resničnem svetu. Njena spletna stran ponuja široko paleto virov tako za tiste, ki imajo DINOS, kot tudi za tiste, ki želijo pomagati pri izobraževanju preostalega sveta o tem, kako ustrezno komunicirati s psi v javnosti. Informacije in vire DINOS najdete na njihovi spletni  strani (https://dogsinneedofspace.com/).

 

Bralka Polonca

Fotografija: osebni arhiv

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.