20.06.2019

Večina jih ne bo sprejela, a kljub temu so prepričani, da je Bled psom prijazna občina!

Včeraj smo objavili izčrpno reportažo o tem, kako (ne) prijazna je Slovenska obala našim kosmatincem. A dejstvo je, da vse več Slovencev za poletni oddih išče destinacije, kjer vročina nekoliko bolj prizanaša. Zelo priljubljena v poletnem času sta naša bisera - Bled in Bohinj. Se bo vaš pes lahko osvežil v jezeru? Boste imeli pri iskanju namestitev kakšne težave? Poiskali smo odgovore.

 

Začnimo v Bohinju. Bohinj je obdan z naravnim okoljem, kjer je možnosti za sprehode s psi neomejeno, a posebnih površin za pse nimajo urejenih. "V Občini Bohinj približno 60 nastanitvenih kapacitet sprejema hišne ljubljenčke. Med njimi so tako hoteli, hostli, penzioni, kot tudi zasebni apartmaji. Doplačila se gibljejo od 6 do 10 evrov dnevno," nam je povedala Katarina Košnik z občine. Pse sprejemajo tudi v kampu Danica v Bohinjski Bistrici, za nočitev boste doplačali 5 evrov, kar je, mimogrede, skoraj enkrat več kot na Slovenski obali.

 

Dve tretjini bohinjske občine se sicer nahaja na območju Triglavskega narodnega parka, kjer pa je prepovedano spuščati pse s povodca, še dodaja Košnikova. Pod park sodi tudi celotna obala jezera. Kopanje psov na območju kopalnih voda je prepovedano. "Psi se ne smejo kopati na dveh lokacijah ob obali Bohinjskega jezera, ki so z odlokom določeni kot kopalne vode - na Veglju in na delu obale v Ukancu, povsod drugje se lahko kopajo," navaja Košnikova. Kljub temu, da na občini ne vodijo evidence, so prepričani, da v Bohinj prihaja vse več gostov v družbi psa. "Bohinj ima to prijazno prednost, da je prebivalstvo razseljeno po majhnih vaseh, obdanih z naravnim okoljem in številnimi potmi, kjer je možnosti za sprehod ali igro s psom veliko, v kolikor je pes vzgojen in ne preganja drugih domačih in divjih živali," dodaja sogovornica. V Bohinju je sicer na voljo 11 košev za pasje iztrebke. "Trenutno manj, kot običajno, ker je bilo preko lanskega poletja precej košev uničenih in smo jih odstranili. Trenutno jih še nismo zamenjali," zaključuje Katarina Košnik.

 

Tudi Bled psom in njihovim skrbnikom ponuja veliko možnosti za skupne sprehode. A za razliko od Bohinja, boste imeli na Bledu veliko težav pri iskanju ustreznih namestitev. "Večina namestitev ne sprejema hišnih ljubljenčkov," navaja Romana Purkart z občine. Točne informacije, koliko namestitev jih sprejema, nimajo. Boste pa s psom dobrodošli vsaj v blejskem kampu, doplačilo znaša 4 evre na dan. Na blejski občini nam niso znali povedati niti tega, koliko košev za pasje iztrebke premore občina. Kljub temu pa so koši opremljeni z vrečkami, pravijo. Ali se psi lahko kopajo v blejskem jezeru? "Občina ni pristojna za urejanje tega. Vstop v Grajsko kopališče pa s psom ni dovoljen," se glasi skop odgovor z občine. Kje, če sploh, se psi lahko kopajo na Bledu, tako od občine nismo uspeli izvedeti. Pa tudi tega, ali število gostov s psi narašča, na občini ne vedo, ker podatkov ne zbirajo, pravijo. So pa prepričani, da je Bled psom prijazna občina.

Če strnemo: večina nastanitev na Bledu gostom s psi odreka dobrodošlico, ali se boste lahko s psom okopali v jezeru, pa na občini ne vedo. Se boste pa lahko s psi sprehajali. Ali je to dovolj, da lahko rečemo, da je neka občina "psom prijazna" - presodite sami.

Za konec - tik pred objavo članka smo neuradno izvedeli, da se boste tudi na območju blejskega jezera lahko s psom kopali povsod tam, kjer to ni z znakom izrecno prepovedano. Skok v vodo boste psu tako lahko privoščili zunaj uradnega kopališča. Pa eno čudovito poletje!

Foto: bohinj.si in bled.si

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.