Zna tudi odpirati vrata in napolniti pralni stroj

26-letna Janaye Kearns je bila leta 2012, po nesreči na morju, kar dva tedna v komi. Zdravniki so bili mnenja, da si ne bo nikoli opomogla. A po letu intenzivne rehabilitacije, se je navkljub slabim napovedim, ponovno naučila hoditi, brati, pisati in govoriti. To pa za nesrečno Janaye vseeno še ni bil konec težav. V letih 2014 in 2016 so se ponovno pojavile možganske poškodbe, ki so pustile posledice, zato je trpela za napadi, kronično bolečino v vratu in glavoboli, ter drugimi zdravstvenimi težavami.

A Janaye ima čudovitega pomočnika – psa z imenom Colt, ki je po zaslugi svojih talentov postal prava spletna zvezda. Posnetek prikazuje, kako se Colt podstavi pod njeno glavo, kadar ima napade in tako prepreči, da bi se njegova skrbnica poškodovala.To pa še ni vse, kar ta čudoviti kuža zna. Naučil se je odpirati vrata, napolniti pralni stroj in pobirati stvari s tal. Janaye pravi: "Zelo sem hvaležna, da ga imam. Na začetku si nisem predstavljala, kako bolj samostojna bom zaradi njegove pomoči. A že to, da vnaprej zazna moje napade in jih tako z opozarjanjem več kot polovico celo prepreči, mi omogoča veliko lepše življenje. Zdaj lahko bolj varno počnem stvari – jaham, plavam … Vse, kar brez njega ne bi mogla početi. Colt je pravi blagoslov."

Janaye so ljudje na socialnih omrežjih pogosto napadali, češ da je lena. "Ljudje velikokrat mislijo, da sem samo lena. Da če lahko plavam, lahko tudi pobiram stvari s tal. A dejstvo je, da bi na določene dneve lahko dvignila celo balo sena, nekatere dni pa ne morem niti hoditi in sem priklenjena na voziček."

Colta mora ves čas trenirati, zato da se ob nujnih situacijah pravilno odzove. Vsaka možganska poškodba pa jo potisne še korak nazaj in ne bo nikoli popolnoma okrevala, a zaradi Colta je vsak njen dan neprimerljivo lepši.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.