10.04.2013

Je psom boljše v Zavetišču Meli ali v Obalnem zavetišču?

Na forumu mojpes.net so včeraj objavili odprto pismo vodje zavetišča Meli Trebnje, Dušana Hajdinjaka – najdete ga tukaj: KLIK. V njem vodja zavetišča Meli Trebnje komentira zbir ugotovitev veterinarske komisije v letu 2012 (KLIK), ko je le ta prvič v času postavitve zavetišč obiskala vsa zavetišča na območju Slovenije.

Dušan Hajdinjak iz Zavetišča Meli v pismu navaja, da je letni nadzor v zavetišču, ki ga še vedno vodi Društvo za zaščito živali (Obalno društvo proti mučenju živali, op.a.) ugotovil obupno stanje. Mimogrede, o tehničnih pomanjkljivostih smo pisali tudi na našem portalu (KLIK), na Obalne občine, ki so lastnice zavetišča pa smo se obrnili tudi po odgovore.

 

"Vodja zavetišča deluje brez ustrezne licence, vozila ni, karantena za pse (kaj je to?), pri mačkah se izvaja karantena na domovih članov, psov glede na kapaciteto preveč preko 20... Skratka, zavetišče ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev za delovanje," v odprtem pismu navaja Hajdinjak in med drugim nadaljuje: "Ko je nekdo vlagal v prostore, izobraževanje in opremo za čimboljšo namestitev živali, so se drugi šopirili pred kamerami in soji žarometov ter "fehtali" denar. Za koga že? Aja za uboge živalce, nameščene v zavetišču. Vendar je moje mnenje, da bi morale biti te, nič krive živali, ne samo nahranjene z najkvalitetnejšo hrano, morale bi biti že najmanj v zlato odete, vsaj toliko, kot vodja zavetišča."

Pismo se zaključuje takole: "Še dandanes, ko na glas razmišljam o navedenih nadzorih, se z isto močjo in medijskim bliščem poveličuje navedeno zavetišče. Žalostno. Upam, da je bil ta letni pregled vendarle eden od mejnikov za dejansko prekinitev bogatenja in okoriščanja posameznikov na račun živali. Čas pa bo pokazal, ali smo to zasebniki ali kdo drug."

 

Kljub temu, da se vodja Obalnega zavetišča, Andrea Bogataj Krivec v preteklosti na tovrstna pisma in podobne "ugotovitve" na strani mojpes.net, iz strani zavetišč, ki jih vodijo privatniki ni imela navade odzivati, nam je tokrat v objavo poslala naslednji odziv:

 

JE PSOM BOLJŠE V ZAVETIŠČU MELI ALI V OBALNEM ZAVETIŠČU?

 

Prepričana sem, da so veliki večini ljudi zadeve jasne, morda pa vendarle komu še vedno niso. Pisanje Dušana Hajdinjaka je vsekakor zelo zavajajoče. Osebno mi je prav vseeno, ali zavetišče vodi privatnik, ali društvo, ali zavod. Status ni pomemben.

 

Pomembno pa je, zakaj to delo opravlja. Nikoli nisem komentirala dela in zaslužkov privatnih zavetišč. Osebno niti nimam nič proti, če je kdo tako sposoben, da dobro zasluži. Seveda pa mora poskrbeti za dobrobit živali.

 

Ker smo zavetišče odprtih vrat, ni nobena skrivnost, v kakšnem stanju je Obalno zavetišče. Če bo kdo uspel pokreniti državne in občinske institucije (Obalne občine so namreč lastnice zavetišča), da se zadeve kam premaknejo, mu bomo, v imenu naših živali, iz srca hvaležni.

 

Lahko bi odgovarjala na vsako napisano alinejo, a ne vidim smisla v tem. Pogoji so stvar lastnika, čeprav veliko popravil izvršimo s prostovoljnim delom, ne moremo obnavljati zavetišča, ki je v lasti občin, iz prostovoljnih prispevkov.

 

Vem pa, da z vsem srcem, predanostjo in ljubeznijo skrbimo za živali, ki so v našem varstvu. Če bi si Dušan Hajdinjak prebral Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, bi ugotovil, da vodja zavetišča ne potrebuje usposabljanja. V zavetišču so bili sicer usposabljanja deležni oskrbniki, ki vsak dan skrbijo za varovance Obalnega zavetišča.

 

Vsako leto je bilo v zavetišče sprejetih približno 400 psov in preko 100 mačk. Od Obalnih občin dobimo približno 100.000 eurov za veterinarske storitve, obratovalne stroške, plače itd. Moja plača je 900 eurov, plača oskrbnikov pa 600 eurov. Delamo 365 dni v letu, nimamo dodatkov na odvoze, dežurstva, praznike itd. Ne vem, če se za ta denar lahko "odenem v zlato" jaz, kje šele zavetišče.

 

Nekaj pa vem: Zavetišče NI naša služba, zavetišče je naše življenje. Ljudje radi prihajajo k nam. Pri nas izpolnjujemo svoje poslanstvo, veje dobra energija in nimamo ničesar za skrivati. Saj se nismo sami okronali za "naj zavetišče", to je pač mnenje nekaterih ljudi.

 

Predvsem pa vem, da ne potrebujemo skrinje za kadavre, saj vemo, da za vsako žival slej ali prej pride pravi trenutek in pravi človek. Dragi Dušan, koliko jih pa potrebuješ ti?

 

Andrea Bogataj Krivec, predsednica ODPMŽ (vodja zavetišča)

 

Povezane vsebine:

 

VIDEO Preverjeno: Krutost v zavetišču Meli?

Najbolj razpadajočemu zavetišču se obetajo boljši časi

Evtanazije v Zavetišču Meli

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.