Aktualno

Pred mesecem dni se je v Mengšu zgodil tragičen dogodek, v katerem je za posledicami ugrizov psa Rona umrla 8-letna deklica. V javnosti se je pojavilo veliko razprav o tem, zakaj je do dogodka sploh prišlo, številni so ob tem opozarjali, da je na napad morda vplivalo tudi dejstvo, da je bil pes na verigi. Nekateri so (bili) sicer prepričani, da je bila dekličina smrt splet nesrečnih okoliščin, ki pa niso povezane z ugrizom psa Rona. Kljub pozivom nekaterih društev za zaščito živali in peticiji, ki jo je v nekaj dneh podpisalo preko 15.000 ljudi, je bil pes pred dvema tednoma evtanaziran. To pa je pripeljalo do tega, da je zdaj v javnost prišla še ena peticija, s katero avtorji zahtevajo spremembo zakona o zaščiti živali in "ugotavljanje odgovornosti oseb, ki so nezakonito in arbitrarno vodile ali sodelovale pri postopku odvzema psa Arona in končne usmrtitve".

V peticiji, ki ima na današnji dan dobrih 6.000 podpisov zahtevajo odvzem licence in izredno odpoved veterinarski inšpektorici Darji Ortar Kolšek (ki je izdala odločbo za usmrtitev psa), ugotavljanje odgovornosti direktorja Zavetišča Meli pri usmrtitvi psa Rona, podrobno preiskavo zavetišča in njegovega delovanja in poostren nadzor delovanja kinoloških in ostalih društev za zaščito živali. Ko bodo zbrali 15.000 podpisov, bodo peticijo dostavili v državni zbor, napovedujejo v društvu Srce za bulle, kjer so prepričani, da postopek ni potekal v skladu z zakonom, storjenih pa da je bilo ogromno postopkovnih kršitev in kršitev temeljnih pravic strank v postopku.

Opozarjajo namreč, da odločba o odvzemu psa v času, ko je bila izdana odločba o usmrtitvi, še ni postala pravnomočna. Po njihovem mnenju je sporen tudi način vročanja odločbe o usmrtitvi, saj ga je inšpektorica izbrala naklepno, s tem pa omogočila izvedbo usmrtitve, še preden sta bila lastnik psa in njegova odvetnica o sami odreditvi usmrtitve sploh seznanjena. V društvu poudarjajo, da na dan usmrtitve psa Rona preiskava dogodka še ni bila zaključena, prav tako ni bil izdelan obdukcijski zapisnik, na podlagi katerega bi potrdili, da so bili za dekličino smrt v resnici razlog ugrizi psa. Iz vseh navedenih razlogov so se pri društvu Srce za bulle povezali s tremi odvetniki, tako pa tudi napovedali kazensko ovadbo zoper inšpektorico Darjo Ortar Kolšek.

Po odgovore smo se napotili na kmetijsko ministrstvo, kjer so nam dejali, da je bila odločba o usmrtitvi psa izdana isti dan, ko so pridobili poročilo zdravnika, ki je obravnaval smrt deklice. To poročilo je pokazalo, da so smrt deklice povzročili ravno ugrizi psa. Na ministrstvu zavračajo tudi vse očitke, da je njihova inšpektorica ravnala v nasprotju z veljavno zakonodajo. Vse postopke je izvedla v skladu s pooblastili in Zakonom o zaščiti živali, ki v 26. b členu predpisuje usmrtitev psa v primeru, ko pes povzroči ali je soudeležen pri povzročitvi smrti ali posebno hude telesne poškodbe človeka. "Zakon o zaščiti živali druge možnosti ne dopušča in zato zahteva za odlog izvršitve, vrnitev psa in prešolanje psa ni dopustno," so nam sporočili v svojem odgovoru.

Kljub peticiji, ki jo te dni podpisujejo številni ljubitelji živali, se stališče kmetijskega ministrstva ne bo spremenilo, saj pri delu inšpektorice niso zaznali kršitev. Na očitke, da je bila usmrtitev psa izvedena kljub pritožbi zoper odločbo pa pravijo: "Pritožba v skladu s 30. členom Zakona o inšpekcijskem nadzoru ne zadrži izvršitve in v skladu 43.a členom Zakona o zaščiti živali odlog izvršitve ni dovoljen."

Mnogi so kritični tudi do stališč strokovnjakinje za prevzgojo psov Alenke Klemenčič Holynski. Na strani društva Srce za bulle se sprašujejo, koliko psov bo še umrlo zaradi njenih mnenj, s tem pa imajo v mislih nastop Klemenčičeve v oddaji Svet, kjer je 22. marca dejala, da bi Ron lahko ponovno napadel in da je to tisto, česar se ne da prevzgojiti. V društvu pravijo, da strokovnjakinja psa Rona sploh ni videla, zato so prepričani, da so njeni nastopi bolj dobra samopromocija in "tržna niša" za mnenja, ki vodijo do evtanazije. Očitajo ji, da je zaradi njenih "nepravičnih ocen" umrlo že veliko psov, ob tem pa jo javno sprašujejo, koliko licenc ima narejenih in kako je prišla do položaja, kjer podaja mnenja o določenih psih. "Resno me skrbi, da bo zaradi takih ljudi ostalo mnogo psov brez domov in še več jih bo evtanaziranih," je bil odločen predsednik društva.

Alenka Klemenčič Holynski je za naš portal očitke zavrnila: "Vse kar pišejo, je popolnoma neresnično," je zapisala v kratkem odzivu in dodala, da s primerom psa Rona ni imela nič.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.