05.06.2021

Kje se lahko kopate na naši Obali in kje vas lahko oglobijo?

Tudi letos na portalu Pes moj prijatelj pripravljamo več vsebinskih sklopov, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju poletnega oddiha v družbi vašega kosmatinca. Tokrat se osredotočamo na plaže, ki na slovenski Obali gostijo tudi naše štirinožne prijatelje.


Že vrsto let velja, da je psom dovoljeno na vse tiste plaže, kjer to s tablo ni izrecno prepovedano. Tako ne bo prav nobenih težav, če se boste s psom odpravili na katero od divjih plaž, denimo na Bele skale, Debeli rtič, Pod Belvederjem, na plažo za punto v Piranu, na divjo plažo v Strunjanu, del plaže v Fiesi ... Zelo priljubljena je v zadnjih letih tudi plaža pri rtu Seča. Tu je na voljo več košev za pasje iztrebke, primeren dostop v vodo in res ogromna zelenica. S psom se lahko kopate tudi med Koprom in Izolo, kjer je od leta 2017, ko so cesto zaprli za promet, urejeno priljubljeno sprehajališče, tam pa je postavljen tudi pitnik za pse. En del obale ob sprehajalni poti sta občini že uredili za kopanje, na nekaterih mestih je urejen nemoten dostop do morja.

Urejene pasje plaže so sicer dobrodošla popestitev turistične ponudbe, a te plaže niso urejene po vzoru tistih, kot jih poznajo recimo v sosednji Hrvaški. Še najbolj izstopa pasja plaža v Kopru, ki so jo "namenu" predali pred dvema letoma. Nahaja se ob koncu t.i. semedelske ceste. Občanke in občani, še zlasti lastniki psov, so novo pridobitev pozdravili z navdušenjem in jo vse od odprtja množično uporabljajo, so nam povedali na občini. Plaža ima nekaj malega sence, teren je "prijazen", v bližini je gostinski lokal, dostop do morja pa povsem normalen.Povsem drugače je na prvi pasji plaži v Sloveniji, ki se sicer nahaja v Izoli. Odprli so jo v času nekdanjega župana že pred mnogimi leti, a ima veliko pomanjkljivosti - predvsem pomanjkanje sence, majhen in neraven teren, težji dostop do vode, zanemarjeno okolico ...
Drži sicer, da je občina kasneje nekaj pomanjkljivosti rešila s postavitvijo košev, klopi, pitne vode (ki ni vedno na voljo) in pergolo, ki pa ponuja zgolj nekaj sence. Na izolski občini sicer razmišljajo o ureditvi nove pasje plaže na bolj "prijaznem" terenu, a podrobnosti o tem, kdaj bi lahko prišlo do realizacije, ostajajo skrivnost. Je pa Izola sicer psom prijazna destinacija in kot smo že poročali, ima mesto kar tri pasje parke, res pa je, da nekatere ljubitelje živali v zadnjih dneh razburja odlok, po katerem sprehajalcem grozijo globe, če s seboj ne bodo imeli steklenice z vodo za splakovanje iztrebkov in urina.

Prave pasje pa nimajo v najbolj turistični občini - Občini Piran. V Strunjanu je nekdo sicer postavil znak "plaža za pse", a so nam že lani na občini pojasnili, da je to nekdo storil brez soglasja občine in da se na tistem delu plaže psi ne smejo kopati.Mali kotiček, ki je namenjen kopanju s psi so sicer že pred leti uredili tudi v avtokampu Adria Ankaran, ki smo ga obiskali pred dvema letoma.

Tukaj zagotovo ne boste dobrodošli!

Pomembno je vedeti, da v družbi psa ne boste dobrodošli na urejenem kopališču v Žusterni, na Mestni plaži v Kopru, na Debelem rtiču, na plaži v Simonovem zalivu, pri Svetilniku v Izoli, na urejeni Krkini plaži v Strunjanu, na glavni plaži v Portorožu, na hotelskih plažah v Portorožu, v Fiesi in na Mestni plaži v Piranu. Kršitev tega pravila vam lahko denarnico stanjša tudi do 200 evrov. Izven glavne sezone (v času, ko ni velike gneče) tudi na nekaterih od navedenih lokacij zadrževanje s psom pogosto ni problem, ni pa nujno, da to velja v vseh primerih. Prepoved pa v vsakem primeru velja za kopanje v vodi.


Hrvati iz leta v leto psom bolj prijazni!

Hrvatje imajo na plažah, kjer psom prepovedujejo vstop, izobešeno modro zastavo, a število plažnih kotičkov, ki so namenjeni (tudi) psom iz leta v leto narašča. Izstopajo predvsem tri "nadstandardne" pasje plaže. Lani smo denimo obiskali "Dog Dreams Beach and Bar", ki je prvi in zaenkrat edini pasji bar v hrvaški Istri. Lokaciji, ki psom nudita res popolno doživetje sta še dve. Pasja plaža v Crikvenici je vsem že dobro znana, pred dvema letoma se je podoben objekt odprl tudi na Rabu. Plažo v Crikvenici so sicer odprli že pred desetimi leti in med drugim ponuja pasji tuš, hladno tekočo vodo, posodice za hrano in vodo, sprehajalne poti, številne senčne kotičke v šotorih, klopi in koše za smeti z vrečkami za iztrebke, poligon za igro, copatke za zaščito tačk ... Na voljo je še pasji bar, kjer si pes lahko kar "sam" naroči priboljšek ali hladno osvežitev. To stori tako, da skoči na šank, s tačko pokaže, kaj si želi, in to tudi dobi.


Pasja plaža v Crikvenici


Med jadranskimi regijami kot območje z največ plažami, kjer so dobrodošli tudi psi, najbolj izstopa Kvarner, še posebej pa to velja za Otok Lošinj. Seznam čisto vseh pasjih plaž pri naših južnih sosedih boste našli na tej povezavi.


Ena od plaž na Pagu

Ne pozabite pa na ...


Ne pozabite, da četudi je na plaži vaš ljubljenček dobrodošel, na njej veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Na plažo morate skrbniki psa pripeljati na povodcu, pobirati morate iztrebke, poskrbeti morate za varnost ljudi in drugih živali, v morje pa se vedno odpraviti skupaj, psa v nobenem primeru ne smete pustiti, da se sam prosto sprehaja po plaži. Zavedati se morate, da na plaži niste sami, tam bo najbrž vedno tudi nekaj otrok in ljudi, ki se psov bojijo.


Nikar ne pozabite, da morate psu ves čas zagotavljati svežo vodo in ga zaščititi pred vročino (senca, senčniki...). Vedno imejte pri izbiri plaže v mislih to, da mora imeti vaš pes možnost skriti se v senco, tudi dostop do vode ne sme biti težava (vsekakor naj bo med obvezno opremo v torbici tudi hladna voda). Izogibajte se močnemu soncu, zato se na plažo odpravite šele po 17. ali 18. uri, še bolje pa proti večeru.

 

Pa fantastično poletje vsem skupaj!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.