19.10.2017

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

"Vedel sem, da nam bo uspelo in to je komaj prvi korak! Na podlagi naše prijave in po nalogu glavnega tožilca Bosansko - Podrinjskega Kantona (BPK) ter veterinarske inšpekcije BPK je danes na policijsko upravo v Prači prišel uradni dopis, ki prepoveduje vsako ubijanje psov v azilu Prača. Ravno tako je veterinarska inšpekcija odredila azilu Prača, da živalim nemudoma zagotovi življenjske pogoje, ki jih nalaga zakonodaja. Mi pa nadaljujemo in nameravamo najti in razkriti, kdo so tisti, ki so naročili in izvrševali masovno ubijanje psov v Prači," tako se glasi sporočilo, ki ga je v javnost včeraj zvečer poslal aktivist Fahrudin Caki Bravo. V Azil prača do nadaljnjega tudi ne smejo nameščati novih živali.

 

Azil Prača (foto: N1)

 

Bravo je sicer prepričan, da se psi namesto v Pračo, že dva tedna vozijo na druga mesta. Od začetka oktobra, ko so širšo javnost začeli pretresati prizori iz azila smrti, vanj menda niso sprejemali novih živali: "Kam jih vozijo, kje jih ubijajo sedaj? Od 4. oktobra, ko so v medije prišli grozljivi posnetki, v Pračo ne sprejemajo novih psov. Prepričani pa smo, pravzaprav imamo tudi konkretne podatke, da se masovni poboji sedaj odvijajo na drugih mestih. O točnih lokacijah še poizvedujemo!" Po njegovem mnenju se od 4. oktobra vršijo še bolj množični poboji psov z ulic Sarajeva. "Pse lovijo delavci podjetja K.R.O. "RAD", nato večji del, če ne celo vse, predajo zločincem - predstavnikom podjetja Lokom. Ti pse pobijejo v nekaj dneh, nekatere še isti trenutek," je prepričan Bravo.

 

Odkrita trupla v Prači (foto: zurnal.info)

 

Spomnimo, v azil Prača, ki se nahaja 40 kilometrov od Sarajeva so samo v zadnjem letu pripeljali vsaj 2.000 psov z ulic Sarajeva. Večina je pobitih, na različne, zagotovo pa okrutne načine, so prepričani aktivisti. Pred nekaj meseci je v notranjost, pod pretvezo, da sta prinesla hrano, uspelo priti celo novinarjema oddaje 24ur, ki sta s skrito kamero posnela nekaj pretresljivih prizorov. Krvavi prizori iz Prače so kmalu preplavili družbena omrežja. "Pse ubijajo na vse mogoče načine, spuščajo jih v gozdove, kjer jih pobijejo lovci. Nekatere zakopljejo kar žive," je povedala ena od prostovoljk. V okolici azila so odkrili tudi grobnice psov. "Obstajajo vsaj štiri grobnice, v vsaki od njih je med 30 in 170 psov. Kako so jih pokončali, lahko samo ugibamo," so povedali bosanskim medijem.

 

Odkrita trupla v Prači (foto: Slobodnadalmacija.hr)

 

Bosanski zakon o zaščiti in dobrobiti živali sicer striktno prepoveduje ubijanje zapuščenih psov, tudi v zavetiščih! Azil Prača ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za obstoj, predpisanih v zakonu. Psi so odvisni zgolj in samo od hrane, ki jim jo prinesejo prostovoljci, strpani so v umazane prostore, med lastne iztrebke, brez osnovne veterinarske oskrbe. Zaradi prijav vsega naštetega tožilstvo kantona Sarajevo že preiskuje enega najkompleksnejših primerov organiziranega kriminala v Bosni in Hercegovini.

 

Bosanski mediji so te dni polni šokantnih naslovov

 

Aktivisti so prepričani, da je Prača že od začetka obstoja poligon za krajo proračunskega denarja, prek nje naj bi bila pokradena že dva milijona evrov! Psi umirajo v mukah, medtem ko se denar, namenjen zanje, porablja drugje, so si enotni.

 

Aktivisti, ki se borijo za premnoga pasja življenja računajo na poročanje, delitve in obveščanje javnosti. Na ta način želijo doseči zaprtje Prače in prihraniti nepotrebno trpljenje na tisočim živalim. Temu bo sledil veliki prostest, ki bo 11. novembra potekal v Sarajevu, nanj pa se bo odpravilo tudi nekaj Slovencev. "Po tem dnevu nič ne bo več isto!", je prepričan aktivist Fahrudin Caki Bravo.

 

Tako lovijo pse na ulicah, da bi jih prepeljali v azil smrti:

 

 

Povezane vsebine:

 

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

 

Pripis uredništva: Komentatorje vljudno prosimo, da se vzdržijo groženj s smrtjo in nasiljem. Vemo, da so novice, ki prihajajo iz Prače in Beograda grozljive in so vznemirile vse nas, želimo si, da bi mučitelje izsledili in bi ti (kmalu) odslužili konkretno kazen, vseeno pa pozivov k dodatnemu nasilju - do drugih ljudi ne toleriramo in zato tovrstne komentarje sproti brišemo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.