Vsaka psička mora biti enkrat mama!?

"Vsaka psička mora biti enkrat mama!" Znan argument, kajne? Žal še vedno vse preveč razširjen in predvsem neosnovan. Težko bi našli trden argument, ki bi govoril v prid temu, da mora psica enkrat imeti mladiče, preden jo steriliziramo, v smislu telesnih ali mentalnih prednostih, ki bi jih leglo prineslo. V kolikor nimamo resnih in skrbno pretehtanih planov o vzreji, je bolje, da tovrstne dejavnosti prepustimo drugim. Vzreja legla mladičev zahteva ogromno časa, truda in tudi financ, že v primeru, da gre vse kot po maslu. Obstaja pa tudi kar nekaj tveganj, že med samo brejostjo, pa tudi kasneje, ko mladiči prihajajo na svet in ko so že tu, stvari se lahko zalomijo in v primeru breje psičke ali novoskotenih mladičev veterinarska pomoč ni stvar debate, ampak je nujno potrebna.

 

Že pred odločitvijo o leglu moramo vedeti, ali psičko upravičeno parimo – je naša psička zdrava, značajsko stabilna in primerna za vzrejo, smo našli ustreznega plemenjaka zanjo, navsezadnje, je psička v dovolj dobri telesni kondiciji, da je brejost in kotitev ne bosta zdravstveno ogrožala? Zavedati se moramo tudi tega, da so psičke različno 'talentirane' za materinstvo; nekatere so res zagnane mame in praktično same poskrbijo za leglo večino časa, nekatere se pa v materinstvu ne znajdejo najbolje ali zanj nimajo nobenega interesa. To pomeni, da bo skrb za mladiče praktično dva meseca na naših ramenih! Si lahko to privoščimo, časovno in finančno? Prav tako moramo poskrbeti, da mladiči najdejo ustrezne domove, to pa ne pomeni nujno, da bodo vsi šli od doma pri dopolnjenih dveh mesecih starosti. Lahko se zgodi, da bo kakšen mladiček še nekaj časa pri nas, pri tej starosti pa bodo tudi njegove potrebe po ukvarjanju z naše strani, gibanju in navsezadnje hrani večje.  

 

Včasih se ljudje sklicujejo na pasjo potrebo po materinstvu; težko sicer govorim v imenu psičk vsega sveta, dejstvo pa je, da se tudi v naravi vse živali ne razmnožujejo, v primeru socialnih živali, ki živijo v večjih skupnostih, se marsikdaj razmnožujejo le višje rangirani osebki, pa še to, ko so razmere ugodne, nižje rangirani osebki pa dostikrat te priložnosti nimajo. Prav tako se ne parijo kar tako vsi pol udomačeni ali prostoživeči psi, tako da materinstvo res ni naravna nuja za vse osebke. Prav tako ni nekih posebnih prednosti kar se tiče značaja oziroma obnašanja psičke. Nervozne, plašne, agresivne psičke bodo to lastnost najverjetneje prenesle na potomce, ne bo pa se zaradi legla popravila pri psički sami. Večina psov se tako in tako umirja z zrelostjo in s časom, tako da parjenje psičke z namenom, da se bo po mladičih umirila, ni najboljša ideja. Same značajske lastnosti se torej z leglom ne bodo spremenile, največji vpliv na značaj in vedenje psičke imajo njene podedovane lastnosti in način, kako z njo ravnamo ter same izkušnje.

 

Nazadnje pa naj omenim še en argument za eno leglo, in sicer 'zaradi otrok'. Ne oporekam temu, da je v primeru, da gre vse v redu, imeti leglo nekaj zdravih mladičev in zadovoljno mamo prav posebna izkušnja, ki se nam gotovo vtisne v srce. Ampak v življenju ne gre vedno vse po načrtu. Težave pri kotitvi, mladiči, ki se skotijo mrtvi ali umrejo po nekaj dneh, mama, ki zavrne mladiče, polnočno divjanje k veterinarju zaradi težav z mamo ali mladiči ... To so naporne in čustveno izčrpavajoče izkušnje, že za odrasle, kaj šele za otroke. Tudi v primeru, da je vse v najlepšem redu in imate doma zdravo mamo in zdravo leglo mladičev, je skrb zanje hudo naporna in stresna. Otrok v družini bo nedvomno prikrajšan za vašo pozornost v tem času, pa tudi energije in volje morda ne boste imeli za običajna družinska opravila. Pomislite na to, da otroku pokažete, da je najbolj odgovorno prepustiti takšne skrbi drugim, bolj usposobljenim, bolj primernim, bolj pripravljenim, saj je odgovorno skrbništvo – skrbništvo tako s srcem kot tudi z glavo. Mladičke pa raje pojdite obiskat drugam.

Urša Medvedšek

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.