18.05.2021

Pes je pes - ni človek, volk, modni dodatek, niti alarmni sistem!

Pogosto vidim ljudi, ki svojega psa oblačijo v kostume, jim pripisujejo občutek krivde in druge človeške odzive ter jih tako ali drugače počlovečijo. Na drugi strani so 'domači' psi, ki so čim dlje od svojega človeka, večno pripeti pred hišo na verigi, kjer je zaželeno, da nalajajo vsakega, ki se približa hiši in tako osmislijo svoj obstoj. Pa spet tretji so lastniki psov, ki verjamejo, da imajo na drugem koncu vrvice pravzaprav volka, ki ga je treba po volčje tudi vzgajati in sebe ves čas dokazovati kot vodjo krdela.

 

Vsem pa je skupno dejstvo, da svojemu psu sicer želijo dobro, v resnici pa spregledajo njegove osnovne potrebe in mu s tem škodujejo. S takimi psi je težje živeti, imajo več neželenih vedenj in so večkrat v stresu.

 

POČLOVEČENJE PSA

 

Počlovečiti pomeni pripisovati psu človeške lastnosti (čustva, zaznavanja, odzive) in ga dojemati kot človeka. Taki ljudje sklepajo, da psi mislijo, čutijo in reagirajo na povsem enak način kot ljudje. Dejstvo je, da pri ne čustvujejo enako kot mi in se posledično tudi odzivajo drugače. Na primer, pes se lahko zaveda, da je v nekem trenutku nekaj storil narobe, ne čuti pa ob tem nujno krivde ali obžalovanja. Kvečjemu strah pred našo nenavadno reakcijo na strgan kavč. In samica si ne želi izkusiti občutka materinstva, ampak zgolj sledi svojemu nagonu po razmnoževanju.

 

Počlovečeni psi imajo pogosto več neželenih vedenj, ne upoštevajo pravil, čuvajo ležišča in ravnajo po lastni volji. Kadar se kaj ne zgodi po njihovi volji, lahko kažejo znake agresije ali pa so v novih situacijah pretirano bojazljivi.

 

Negativne posledice počlovečenja so:

- Stres; ker ne more zadovoljiti nagonov in potreb po raziskovanju in vohanju.
- Živčno kroženje ali uničevanje; ker ne more zadovoljiti potrebe po igri in gibanju.

- Debelost; zaradi uživanja človeške hrane in premalo gibanj.
- Ostale bolezni; artritis ali srčno žilne bolezni kot posledica debelosti.
- Zastrupitev; kadar psi dobijo človeška zdravila, ki so zanje pogosto strupena.

 

Zato pasje “mamice” in “očiji” delajo veliko škodo, ko svojega psa dojemajo in tretirajo kot človeka, čeprav se jim morda zdi, da mu s tem izkazujejo ljubezen in predanost. V zaključku povem besedo ali dve o tem, kako imamo lahko psa enako radi, pa hkrati ne pozabimo na njegove potrebe.

 

Druga skrajnost pa sta življenje na verigi in dojemanja psa kot volka.

 

PES KOT VOLK

 

Psa od volka ločuje več deset tisoč let razvoja in genskih mutacij, kljub temu da si delita 99.9 % DNK-ja. Tudi mi si s šimpanzi delimo 99% genskega zapisa, pa nam na kraj pameti ne pade, da bi drug drugemu jedli ličinke z lasišča. Mediji in vplivni pasji trenerji pogosto trdijo, da mora biti človek vodja krdela oz. alfa, ki se mu mora pes podrejati, še posebej, kadar se ne obnaša po pričakovanjih.

 

Metode, s katerimi naj bi uveljavljali dominanco, so vprašljive in večinoma v psu vzbujajo zgolj strah pred človekom, ki to počne. Teorija dominance je bila že večkrat znanstveno ovržena, saj pasja krdela ne delujejo po enakih principih kot volčja.

 

Pa tudi sicer psov ne tretiramo kot volkove, ne pričakujemo, da si bodo sami lovili hrano, prehodili po 80 in več kilometrov na dan, ne prepustimo jih boleznim, zakaj bi potem v namen vzgoje kopirali volčja vedenja, ki so pri psih že davno izginila? 

 

PES JE PES!

 

Pes naj bo pes in zasluži si, da mu dovolimo biti pes. Naj aktivira svoj nos na sprehodih, naj se kdaj pa kdaj povalja v blatu, povoha kaj nam smrdečega, pomoči jezik v urin drugega psa. Vse to so naravna vedenja psa,  s katerimi izpolnjujejo svoje potrebe. Srečen pes bo pes, ki ima potešene potrebe, pozna meje, ima rutino in ve, kaj pričakovati od nas, ter kaj mi pričakujemo od njega. Tak pes se bo počutil varnega, samozavestnega in bo v kontaktu z nami gradil močno vez in zaupanje.

 

Da se zavedamo, da je pes pes, pa seveda ne pomeni, da ne biva kot član družine ali da ga nimamo zares radi. Seveda ga imamo, hkrati pa na račun tega ne ignoriramo njegovih potreb, niti jih ne zamenjujemo s človeškimi potrebami.

 

Namesto tega, da psa nosite v naročju, ga imate za svojega dojenčka ali ga tako ali drugače dominirate in zamenjujete z volkom, pojdite raje na dolg vohalni sprehod, mu zagotovite varnost, mu kdaj omogočite izbiranje priboljška in gradite vzajemno spoštljiv odnos.

 

Preprosto je: Ne človečite ga, ne dominirajte ga, radi ga imejte kot psa!

Nika Bergant

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.