26.10.2017

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Po tem, ko je v javnost prišla pretresljiva zgodba o "Aushwitzu za pse", ki se nahaja v Prači blizu Sarajeva, so se na noge dvignili ljubitelji živali iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Slovenije, pa tudi iz Avstralije in Kanade. Po letih in mesecih, ko so odgovorni skušali na vse načine prikriti to sramoto, je javnosti razkrita (skoraj) vsaka podrobnost azila smrti. Zdaj pa so končno reagirali tisti, ki bi morali že takoj na začetku - bosanske oblasti. "V azilu Prača je prepovedano vsakršno mučenje ali pobijanje psov. Pod nujno se morajo urediti tudi pogoji namestitev živali," piše v nalogu, ki sta ga izdala veterinarska inšpekcija in državni tožilec. Oba sta reagirala na prijavo prostovoljcev, ki jih vodi 52-letni Fahrudin Caki Bravo. Prav oni so bili na svetovni dan živali, 4. oktobra priča grozljivim prizorom, ko je bilo pobitih na desetine nedolžnih psov.

 

foto: Zadarski.hr

 

Število mučenih in na okruten način pobitih psov je sicer bistveno višje. Azil v Prači je bil odprt pred štirimi leti, zato se nedolžne žrtve skoraj zagotovo štejejo v tisočih, so prepričani aktivisti. "Vedel sem, da bomo uspeli. A to je šele prvi korak. Zdaj nas čaka težko delo. Najti moramo odgovorne za vse te masovne poboje," je na svojem Facebook profilu objavil Caki. Aktivisti bodo najprej popisali in fotografirali vse pse, ki so nastanjeni v Azilu Prača, le na ta način bodo točno vedeli, ali so krvavi prizori vendarle postali zgodovina. Trenutno je v Prači približno 350 psov. "Kje je ostalih 2722 psov, ki so bili v zadnjih štirih letih iz ulic prepeljani v Pračo?" se zdaj javno sprašuje sarajevska novinarka Azra Omerović, ki se je aktivno vključila v akcijo razkrivanja sramote, nad katero se zgraža ves svet.

 

A žal, Prača je menda le eno od mest zločina, za katero vedo prostovoljci. "Smo na dobri poti. Vemo še za nekaj lokacij, na katere iz sarajevskih ulic vozijo pse. Tudi tam psi umirajo v hudih mukah," pravi Caki.

 

Tako lovijo pse na ulicah, da bi jih prepeljali v azil smrti:

 

 

Predsednik vlade sarajevskega kantona Elmedin Konaković odgovorov in izjav ni podal. Tudi zato Caki in ekipa vztrajajo pri organizaciji velikega protesta, ki je že nekaj tednov napovedan za 11. november. "V zadnjih dneh so mi znanci večkrat svetovali, naj protest odpovem, saj da z njim ne bomo nič dosegli. Jaz jih poslušam, se nasmehnem in si rečem: Če bi jaz tako razmišljal, to ne bi bil jaz. Vem, da nič ni nemogoče. Nič. Če smo si zadali, da v tej državi noben pes ne bo več umrl tako, kot je umiralo na tisoče psov v zadnjih letih, nas nihče pri tem ne bo zaustavil. Zanje se bomo borili do konca," je odločen Caki. K udeležbi na protestu, ki bo potekal pred parlamentom v Sarajevu vabi tudi ljubitelje živali iz Slovenije!

 

Odkrita trupla v Prači (foto: zurnal.info)

 

Povezane vsebine:

 

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.