Srečno pasje novo leto!

December je praznični čas, čas, ki tako ljudem kot našim domačim ljubljenčkom prinaša vznemirjenje, pa tudi določeno mero stresa. Poskrbimo za to, da bo stres predvsem pozitiven in vezan le na organizacijo časa za potrebne nakupe, praznovanje in srečanja z ljubljenimi v kratkih dneh.  

 


Kar nekaj je namreč dejavnikov, ki prav v tem prazničnem času pri naših psih lahko povzročijo izdaten stres in jih tudi ogrožajo. Psom torej pomagajmo, da bo december tudi zanje lep in počitniško brezskrben.


Varno na sprehodih 

 

Čeprav je zakonsko določeno, v katerih dneh je dovoljeno uporabljati pirotehnična sredstva, marsikdo tega ne upošteva in prav lahko se zgodi, da nas na sprehodu s psom že na začetku decembra preseneti kakšna petarda. Ne glede na to, ali se pes načeloma boji pokov ali ne, je prav, da ga v tem mesecu sprehajamo na povodcu, saj bi se ob poku prav lahko ustrašil in brezglavo stekel neznano kam.

 

Decembra se ogromno ljubljenčkov izgubi ravno na račun tega, zato poskrbimo za varnost svojega psa in tudi okolice in ga sprehajajmo na povodcu, kjerkoli se lahko srečamo s pokanjem – tudi če je pes sicer ubogljiv in poslušen. Prav tako je smotrno pazljivo izbrati čas in kraj sprehodov. Čez dan je pokanja običajno manj, zato si poskusimo vzeti čas za daljši sprehod še podnevi. Če živimo v naselju in psa večinoma ne moremo sprehoditi drugače kot v bližini doma, poskusimo vsaj nekaj sprehodov tedensko opraviti na manj naseljenem območju, kjer bomo tako mi kot naš pes znatno manj na preži glede morebitnih petard ali raket. Kljub sprehajanju na povodcu ter izbranih mirnih lokacijah, kjer je načeloma lahko tudi varno spuščen, je prav, da ima pes na ovratnici ali oprsnici vedno obesek z našo telefonsko številko.


Brez stresa na silvestrovo

 

Mnogo psov lažje prenese novoletno pokanje, če so v bližini svojih ljudi. Če se le da, naj pes na silvestrovo ne bo sam doma (seveda pa ga je neprimerno jemati s seboj na ogled ognjemeta na prosto). Lahko si pomagamo tako, da zapremo okna ter zagrnemo žaluzije, saj mnogo psov zmoti tudi bliskanje. Privoščite si zabavo s prijatelji, z dovolj glasno glasbo ali prižganim televizorjem. Večina psov bo dobro prevedrila silvestrsko pokanje in žvižganje, če se bomo z njimi veselo igrali ali jih zamotili s kakšnimi priljubljenimi trikci, ki jih bomo nagradili s slastnimi priboljški. Pes bo tako povezal bliskanje ter pokanje z nečim, kar obožuje. Ne zanemarimo biološkega pomena nagrajevanja s hrano – žvečenje ter uživanje hrane sprošča organizem. Seveda moramo poskrbeti, da dovolj ublažimo zunanje razmere, da okoliščine ne bodo hujše, kot jih pes lahko prenese. Pazimo na svojo energijo, saj na psa v veliki meri vplivamo tudi sami. Izžarevajmo mirnost, veselje, da psa sprostimo, vendar ga ne pomilujmo.

Praznične pregrehe

 

Psu bomo praznike dodatno polepšali, če mu poleg brezskrbnega potepanja v naravi pripravimo tudi kakšno slastno presenečenje. V specializirani trgovini kupimo kakšno poslastico ali pa mu jo pripravimo kar sami doma. Pazimo pa, da z dobrotami ne pretiravamo, saj je zaradi dodatnega stresa, povezanega s prazniki, prebavni sistem še posebej občutljiv. Prav tako se izognimo pretiranemu razvajanju, ki ni v skladu z našim siceršnjim vsakdanjikom, da si ne pridelamo kakšnih nepotrebnih razvad.


Z malce načrtovanja in prilagajanja je lahko december za nas in naše pasje prijatelje prav prijeten.

 

Več nasvetov najdete v aktualni številki revije Moj pes!

Foto: Blaž Košak

 

AKTUALNO V TEH DNEH:

 

Naj bo december vesel tudi za naše štirinožne prijatelje

Nasveti za pravilno postavitev božičnega drevesa

Psi in petarde: Ko strah premaga vse drugo

(Pred)praznične nevarnosti za naše štirinožce

Nevarnosti za pse v mrzlih zimskih dneh!

Pes naj ne bo (novoletno) darilo!

Ob zimskem veselju velja tudi posebna pozornost!

Nega tačk pozimi pri starejših psih

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.