23.10.2013

VELIKI INTERVJU: NASTJA VERDNIK, prva pasja pekarna v Sloveniji

Petindvajsetletni Mariborčanki Nastji Verdnik je v času gospodarske krize s pomočjo Mariborske razvojne agencije uspelo ustvariti svoj posel. V Mariboru je pred poletjem odprla butično prodajalno s pasjo prehrano, pasjo pekarno HOV-HOV, sledila ji je še pekarna v Ljubljani. "V kratkoročnem planu je odprtje prodajalnice v Kopru, kasneje morda še v kakšnem drugem mestu. V začetku naslednjega leta pa načrtujemo širitev tudi v tujino. Navezali smo že stike z Zagrebom, Reko in Gradcem," pravi naša sogovornica in dodaja, da v zadnjih mesecih živi svoje sanje.

 

Kje se je pravzaprav rodila ideja o pasji pekarni Hov-Hov?


Ideja je prišla čisto spontano in izvira iz ljubezni do lastne psičke. Ko sem se odselila od doma, sem v dar dobila psičko, ki je postala moja prioriteta in sem zanjo želela le najboljše. Veliko časa sem prebila za knjigami in računalnikom, se posvetovala z veterinarji in na koncu prišla do zaključka, da mi trg ne ponuja tega, kar bi sama želela zanjo. Zato sem začela peči, sprva zanjo, nato še za kužke prijateljev. In ena izmed prijateljic, ki ima tudi sama trgovino za male živali, je tudi glavni krivec, da se je vse skupaj začelo odvijati malo bolj resno. Ideja o domačih in naravnih priboljških se ji je zdela zelo zanimiva, zato sva v njeni trgovini pričeli s poskusno prodajo. Piškotki so se zelo prijeli, odzivi so bili odlični in tako se je zgodba začela.

 

Kasneje ste torej odprli svojo pekarno v Mariboru, pred dnevi pa tudi v Ljubljani. Kako ste zadovoljni z odzivi in obiskom?


Obisk mariborske pekarne je bil nad pričakovanji, zato je bil logičen korak širitev v prestolnico. Čeprav je ljubljanska pekarna odprta šele dobra dva tedna, smo do sedaj tudi tukaj zelo zadovoljni z obiskom.

 

Pečete najbrž ne sami...


Ne, pri projektu trenutno kar nekaj ljudi, število pa se iz tedna v teden povečuje. Tako zaradi širjenja samih prodajnih mest, kot tudi proizvodnje.

V čem se te vaše dobrote razlikujejo od ostalih priboljškov, ki jih lahko kupimo v pasjih trgovinah?


Naši so popolnoma naravni, saj ne vsebujejo umetnih konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa. Prav tako ne vsebujejo soli in sladkorja. Vsebujejo meso in zelenjavo slovenskega porekla, pri čemer uporabljamo le kakovostne kose mesa. V naših priboljških tako ne boste našli kostne moke, stranskih mesnih produktov, dodatnih maščob in pepela. So nizkokalorični, primerni za vse velikosti in starosti kužkov. Posebno pozornost pa polagamo tudi na to, da so naši proizvodi primerni za pse z alergijami in dietami.

 

Kaj konkretno obsega ponudba izdelkov za psičke s tovrstnimi težavami?


Gre torej za linijo piškotkov, ki so primerni predvsem za pse z alergijami in dietami. Pri tem jajca nadomestimo s chia semeni in uporabljamo bolj zdrave moke brez glutena, kot so na primer kvinojina, konopljina, ajdova in riževa. Še posebej pa smo se potrudili pri torticah, saj smo zelo dolgo časa razvijali recept, ki bi bil primeren za vse kužke, tudi tiste z dietami in alergijami. Tako naše tortice ne vsebujejo moke in jajc, prav tako pa vse oblive, okrasitve in napise pridelujemo oz. izdelujemo sami in so popolnoma naravni.

 

Imate stalno ponudbo, nekaj pa jo sproti prilagajate... 


Res je, ponudba se spreminja in dopolnjuje glede na letni čas in praznike. Trenutno obsega piškotke različnih linij - mesne, brezmesne, ribje in dietne. Vse okuse delimo tudi na različne velikosti - trening piškotke, ki so manjši in ravno zato odlični za treninge in manjše pasme, ter standardne piškotke v obliki kosti, hišic ipd.

 

Piškotki so klasično pakirani, dobiti pa se jih da tudi na merico, kjer je možno kombinirati različne okuse. Naša ponudba obsega še muffine, makrone, šamrole, lososove palčke, male in velike preste, poljubčke, pupsije, popisane darilne piškote ter tortice različnih oblik in velikosti, ki se prodajajo tudi po kosih.

 

V tednu Noči čarovnic pripravljamo prav posebno ponudbo, in sicer male pite iz buč. Posebna ponudba bo tudi okrog božiča in temu primerni darilni paketki.

 

Kako pa sicer preverjate, ali so vaši izdelki psičkom všeč? Imate doma morda kužka, ki jih najprej okusi in na ta način spremljate "odziv"?


Seveda, imamo tri glavne pokuševalce. Yorkshire terierja Torrota, Boston terierko Bilbi in pred kratkim posvojenega mešančka Alija. Oni so tisti, ki odobrijo priboljške za prodajo. Kar vsem trem ni všeč, tega tudi ne boste našli na naših policah. In verjemite, tako razvajene kosmatince je težko zadovoljiti.
 
So pasji priboljški v vaši pekarni zdravi? Saj veste, vedno bolj se poudarja zdrav način prehrane tudi pri naših kosmatincih…


Vsekakor je celotno bistvo naših priboljškov, da so zdravi. Vsebujejo sestavine preverjenega porekla, ki so potrjene s strani veterinarjev. Sestavine so popolnoma naravne in najboljše kakovosti. Priboljški ne vsebujejo soli, sladkorja, umetnih barvil in konzervansov. Gre za zdravo razvajanje ali nagrajevanje, ki smo ga želeli ponuditi tudi drugim pasjim lastnikom.

Lahko razkrijete, katera dobrota je med kosmatinci najbolj priljubljena?


Kosmatinci obožujejo tortice, nič manj pa niso navdušeni nad muffini, šamrolami in presticami. Najbolj prodajana okusa piškotkov pa sta jagnjetina in divjačina.

 

Posebnost so tudi posebne pasje tortice, ki jih lahko naredite po željah strank. Katerih oblik tortic ste se že lotili? Je kakšna zelo posebna, ki bi jo izpostavili?


Tortice so postale pravi hit. Ne le za rojstni dan, ljudje pogosto kupijo kakšen košček tudi le kot pozornost in jo podarijo kužku družinskega člana ali prijatelja ob snidenju oz. obisku. Najpogostejša oblika, ki si jo ljudje zaželijo je vsekakor tortica v obliki kosti. V zadnjem času pa prejemamo tudi posebna naročila, in sicer tortice v obliki teniške žogice, tortice posute s kristali, večnadstropne torte, itd.


Kakšne so sicer cene, v primerjavi z "navadnimi" priboljški, ki jih lahko kupimo v navadnih prodajalnah?


Cene so primerljive cenam ostalih priboljškov, ki jih lahko najdete v drugih trgovinah. Zavedamo se, da smo v krizi, zato s cenami nismo želeli pretiravati. Tako so naši priboljški dosegljivi za vsak žep, saj se jih da dobiti tudi že za nekaj centov.
 
Je mogoče izdelke naročiti tudi preko interneta?


Sami se s spletno trgovino ne ukvarjamo. Se pa da naše piškotke dobiti tudi preko spleta, in sicer v spletni trgovini Eko brloga in spletne trgovine za male živali Živa.

 

Se s svojo dejavnostjo sicer nameravate vključevati tudi v kakšne dobrodelne projekte?


Vsekakor. Že sedaj odlično sodelujemo z mariborskim zavetiščem za male živali, ki mu z donacijami priskočimo na pomoč ob njegovih akcijah. V načrtu so tudi posebne nalepke na izdelkih, ki bodo označevale, da gre določen del od prodaje za dobrodelne namene.

 

Besedilo: Mitja Čehovin

 

Ne spreglej:

 

Veliki intervju: Paolo in psička Smilla, popotnika z namenom

Veliki intervju: Posvojiteljici beaglov iz Green Hilla

Veliki intervju: Vodnika policijskih psov

Veliki intervju: Andrea Bogataj Krivec, Obalno društvo proti mučenju živali

Veliki intervju: Jadranka Juras

Veliki intervju: Nevenka iz Obalnega zavetišča

Veliki intervju: Jan Plestenjak (in psička Aja)

Veliki intervju: Jože Vidic, urednik revije Moj Pes

Veliki intervju: Župan Zoran Janković

Veliki intervju: Fotograf Blaž Košak

Veliki intervju: Veterinarka Tanja Usar

Veliki intervju: Helena Navinšek (prva pasja pekarna)

Veliki intervju: Voditeljica Nataša Bešter

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.