05.11.2017

Za vsakega ubitega psa gre v žep veliko denarja!

Še šest dni manjka do velikega protesta, ki bo v Sarajevu (in drugod po svetu) potekal v znak solidarnosti do mučenih psov in v želji po takojšnji spremembi bosanske zakonodaje ta zaščito živali. Nanj se bo odpravilo tudi veliko ljudi iz drugih držav, vključno s Slovenijo.

 

Zgodbe, ki že dlje časa prihajajo iz Bosne in Hercegovine, še posebej pa v zadnjem mesecu pretresajo svetovno javnost. Grozljivi posnetki pobojev nič krivih psov, ki jih umikajo iz sarajevskih ulicah obkrožajo družbena omrežja, dogajanje pa je pristalo tudi na naslovnicah nekaterih svetovnih medijev.

 

foto: FB 11/11/2017 Primjena Zakona o zaštiti životinja- ODMAH

 

Prača - zloglasni azil smrti, kot mu pravijo, leži ob gozdu, na oddaljenem in težko dostopnem terenu v občini Pale. Daleč od civilizacije, daleč od oči ljudi. Je edini azil v kantonu Sarajevo, ki je v zasebnem lastništvu. Ostala tri zavetišča – Žunovnica, Gladno Polje in Hreša – so v občinski lasti, prav tako niso registrirana, niso zakonita in še zdaleč ne izpolnjujejo zakonskih zahtev, pa čeprav prejemajo davkoplačevalski denar. Občine javnost zavajajo z informacijami, da za vsakega psa v azilu mesečno porabijo 78 evrov, kar je daleč od resnice, so prepričani mnogi ljubitelji živali v Bosni in Hercegovini.

 

Prav danes so na večje število pobitih psov, ki so jih sicer hranili prostovoljci, naleteli v Veliki Kladuši (foto: Reprezent.ba)

 

Tri leta že traja preiskava pranja milijonov bosanskih mark, organiziranega kriminala in kršenja zakonov, ki jo vodi sarajevsko tožilstvo. Pa vendar ni bila po vsem tem času spisana ena sama obtožnica, grozote v živalskem zavetišču Prača pa se nadaljujejo.

 

Prostovoljci v zavetišču že dolgo opozarjajo in prijavljajo hude kršitve, ki se tam dogajajo. Psom v zavetišču ne nudijo veterinarske oskrbe, saj tam nimajo veterinarja niti karantene za bolne živali, jih ne hranijo, za njimi ne čistijo. Izpostavljeni so vsem vremenskim vplivom in mnogokrat nimajo niti vode. In vse to kljub temu, da za oskrbo psov zavetišče prejema ogromno denarja, ki pa je več kot očitno porabljen za polnjenje žepov tistih, ki bi morali poskrbeti, da brezdomni psi z ulic dobijo ustrezno oskrbo.

 

Inšpekcijski pregled, ki je potekal pred slabim mesecem je predložil enake ugotovitve kot pregled, ki je bil opravljen že v sredini poletja. Na vprašanje, zakaj ni inšpekcija zavetišča takoj zaprla, se le ti branijo z odgovorom – "kam pa naj potem s psi?"

 

foto: FB 11/11/2017 Primjena Zakona o zaštiti životinja- ODMAH

 

Zadnji pregled je potrdil, da se v zavetišču nahaja 700 psov, za katere je bila na kraju samem prisotna samo ena oseba, čeprav zakon določa, da mora zavetišče zagotoviti vsaj enega delavca na vsakih 50 psov. Na inšpektorjevo vprašanje, s čim hranijo pse, odgovorijo, da pretežno s kruhom, ki ga pripeljejo iz Sarajeva, včasih pa tudi s piščančjimi kostmi. Zavetišče ni imelo nikakršne evidence o evtanazijah psov, niti o tem, kaj storijo z poginulimi živalmi.

 

Danes, slab mesec po inšpekcijskem pregledu, naj bi bilo v Prači le še okoli 300 psov. Ker podatkov o evtanazijah ni, javnost upravičeno sklepa, da so jih na svoj brutalen in nehuman način pobili in za njihovo oskrbo vseeno zaračunali denar. Za mnoge masovne in krute poboje imajo aktivisti tudi nešteto dokazov, tako posnetkov, kot fotografij. Veliko so jih dali tudi v javnost.

 

foto: print screen videa - FB 11/11/2017 Primjena Zakona o zaštiti životinja- ODMAH

 

"Shema kriminalnih aktivnosti je jasna: osebe blizu oblasti dobijo zemljišče, na katerega začnejo trpati pse. Tam živali zanemarjajo, tako, da ne dobivajo vode, hrane in veterinarske nege. Psi se pobijajo med seboj ali pa jih pobijejo oni. Nato izdajo račune za neobstoječe postopke, kot so veterinarski pregled, zdravljenje, sterilizacija, kastracija, prevoz, namestitev, hrana, gorivo … Denar, ki ga prejmejo, gre za mrtve pse, ki so predstavljeni kot živi. Na ta način se denar krade iz proračuna," pojasni pravna strokovnjakinja Dalida Kozlić, ki se v BiH bori za pravice živali. "Razlika med dejanskimi stroški, ki nastanejo, in stroški, ki jih prikažejo, je ogromna!" Več psov polovijo, več denarja lahko operejo.

 

 

Dejstvo je, da se je število brezdomnih psov v Sarajevu močno zmanjšalo, kar potrjujejo statistike za leto 2015 in 2016. V dveh letih je bilo odlovljenih 3.022 brezdomnih psov, 252 je bilo evtanaziranih, kar 7.919 poginulih psov pa je bilo odpeljano na deponijo. Od konca vojne leta 1995 do danes, naj bi bilo samo v Sarajevu ubitih več kot 100.000 brezdomnih psov. O načinih, s katerimi se je zmanjševalo število teh psov, premier kantona Sarajevo ne želi govoriti.

 

Kljub neštetim dokazom (fotografije, video posnetki, izjave prič …), se kruto pobijanje psov v Bosni nadaljuje. Zaradi tega se 11. 11. 2017 ob 12h organizira protest v Sarajevu, s katerim bomo posodili glas tistim, ki ne morejo spregovoriti sami. Podporo bosanskim aktivistom so izrazili tudi ljubitelji živali iz drugih držav, protest bo istočasno denimo potekal tudi pred bosansko ambasado v Washingtonu. "S protesti zahtevamo takojšnjo spremembo zakona na nivoju cele države! Dolga leta ljudje pse pobijajo, jih zapuščajo, uporabljajo v pasjih borbah ... Oblasti pa so na to reagirale tako, da so namenile veliko denarja družbam in posameznikom, ki so jim blizu, da bi ti pse počistili z ulic in jih odpeljali v smrt," pišejo organizatorji protesta.

 

Dogajanju lahko sledite tudi na posebni Facebook strani.

 

 

 

Povezane vsebine:

 

Aushwitz za pse: Kam je izginilo 2722 psov iz sarajevskih ulic?

Masovni poboji bosanskih psov na vse več lokacijah, trdijo aktivisti!

Auschwitz za pse blizu nas - kri na zidovih, pse polivajo s kislino!

VIDEO: Krvavi masakri v Sarajevu se nadaljujejo

Mladiči v Prači umirali pred očmi novinarjev, napoveduje se veliki protest

Posnetki iz Prače so šokirali javnost

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.