S psom pripravljeni v poletje in na počitnice!

Poletje je čas dopustov. Skoraj zagotovo boste vašega kosmatinca vzeli s seboj in skupaj doživeli nekaj nepozabnih brez skrbnih dni na morju, v gorah, na pikniku, doma ali v tujini. Na kaj biti ob tem pozorni pišemo v tem prispevku – večina nasvetov velja tudi za časa, ko ste doma. Sledi tudi nasvet, kaj storiti, če na potovanje pes ne more z vami.

 

Vročina ni pasji zaveznik, še zlasti ne psom z dolgo dlako. Dokazano je, da psi veliko laže prenašajo mrzlo obdobje, kot poletno vročino, zato velja v teh dneh še dodatna previdnost!

 

 

S PSOM NA DOPUST:

 

Še pred samim dopustom, nikakor ne pozabite na "obvezno opremo", ki jo morate vzeti s seboj – za dobro počutje, zdravje in za udobje vašega psa: ovratnico, povodec, posodo za vodo in hrano (s plastenko polno sveže vode), manjšo brisačo, odejico ali ležišče, ki ga je pes navajen doma, pribor za higieno psa in vrečke za pobiranje iztrebkov, nagobčnik (če je potrebno) in zavojček s prvo pomočjo: obveze in sterilna gaza, vata, levkoplast, termometer, pinceta za odstranjevanje klopov, pinceta, škarje, razkužilo za izpiranje ran, zdravila proti slabosti, bolečinam, driski, za lajšanje želodčnih težav... Prav tako je priporočljivo, da s seboj vzamete tudi hrano, na katero je sicer navajen vaš pes, saj obstaja bojazen, da v kraju, v katerega se odpravljate, take hrane ne bo na voljo (najbrž si ne želite, da bi se vaš štirinožec na dopustu soočal s prebavnimi motnjami). Podrobneje o tem, kaj mora obvezno vsebovati pasji kovček, pišemo tukaj - KLIK

 

Že v samem začetku, ko se sploh začnete pogovarjati o dopustu, se morate obvezno pozanimati, ali so v državi, avtokampu, hotelu, apartmanu vaši štirinožci sploh dobrodošli (to vam povedo v turistični agenciji ali neposredno v kraju, kjer boste dopustovali). Psom prijaznih destinacij je sicer iz leta v leto več. V vsakem primeru pa zanje v turističnih naseljih veljajo določena pravila in omejitve – sprehajanje na povodcu, pobiranje iztrebkov itd. Psom so namenjene zgolj nekatere plaže (običajno so označene) – da ne boste na svojem dopustu presenečeni: veliko "javnih" plaž prisotnosti štirinožcev ne dovoljuje. Nekaj več namigov o psom prijaznih hotelih, kampih in plažah ponujamo tukaj ---> Psom prijazne počitnice

 

 

Tudi na plaži poskrbite za to, da ima pes na razpolago senco! Občutljive kože, ki jo moramo zaščititi pred soncem, nimamo le ljudje. Vsak, ki je bil že kdaj "opečen", ve, kako neprijetno je to. Pred sončno pripeko pa moramo zaščititi tudi psa, čeprav ga varuje bolj ali manj gosta in dolga dlaka in mnogi psi radi poležavajo na soncu tudi takrat, ko najbolj pripeka. Zaščita psa pred toplimi poletnimi sončnimi žarki je torej nujna. Več o zaščiti psa pred soncem smo napisali tukaj - KLIK

 

Psu seveda omogočite osvežitev v čisti vodi (doma lahko to storite kar na domačem dvorišču s cevjo za zalivanje vrta). Pazite, da voda ni ledeno hladna. Pse, ki kopanja ne marajo, lahko ohladite z mokrimi brisačami, v katere jih preprosto zavijete za krajši čas. In pa seveda: po kopanju v morju je pomembno, da žival stuširate in tako odstranite neprijetno sol. Več o pravilih na plažah in samem namakanju v morju pa tukaj ---> KLIK

 

Ne le na potovanju in na počitnicah, temveč tudi doma je priporočljivo, da ima skrbnik za psa sklenjeno zavarovanje tudi za odgovornost, če bi pes morebiti povzročil škodo, prometno nesrečo, ugriznil človeka ali žival. Morebitne odškodnine so v takih primerih zelo visoke!

 

Pred potovanjem poskrbite za to, da bo imel pes identifikacijski obesek, na katerem so jasno razvidni vaš naslov in telefonska številka (če se vam pes slučajno izgubi v tujini, je iskanje lahko še bolj zapleteno in dolgotrajno). Ne pozabite na psu najljubšo igračo in pribora za nego (krtačo…).

 

Pridobite si tudi podatek o naslovu, kjer boste lahko dobili najbližjega veterinarja, v kolikor ga boste potrebovali.

 

 

PRESTOP MEJE:

 

Če potujete izven meja Slovenije, morate s seboj imeti seveda potni list za živali, žival mora biti označena z mikročipom in cepljena proti steklini. Da bi se izognili zapletom, se pred potovanjem dobro pozanimajte, kateri pogoji veljajo pri vstopu v posamezno državo. Nekatere namreč zahtevajo še dodatna cepljenja ali preiskave, ki morajo biti opravljene in potrjene (o tem lahko kaj več povprašate tudi svojega veterinarja). Z zaščitnimi cepljenji ne odlašajte do zadnjega trenutka, saj je za pasji organizem vsako cepljenje stres, ki ga potovanje le še poveča.

 

Največ Slovencev se na dopust odpravlja k našim južnim sosedom, zato: Hrvaška dovoljuje vstop v državo psom pod istimi pogoji kot znotraj EU. Za vstop na Hrvaško potrebujete potni list, iz katerega je razvidno, da je bil pes cepljen proti steklini v ustreznem obdobju pred potovanjem. Pes mora imeti mikročip, katerega številka je vnesena v potni list. Psi, ki so zoper steklino cepljeni prvič, torej po dopolnjenem tretjem mesecu starosti, lahko prestopijo mejo šele 21 dni po cepljenju.

 

Pomembno je vedeti, da predvsem na nekaterih hrvaških otokih nimajo niti veterinarske ambulante niti ne specializirane pasje trgovine. Kot smo že svetovali v drugih prispevkih, boste s seboj na dopust zato raje vzeli zadostno zalogo hrane (najraje brikete, ki se v vročini ne kvarijo), na katero je vaš pes tudi sicer najbolj navajen. Zanašati se na to, da boste primerno pasjo hrano nakupili kar v trgovini, kjer sebi kupujete kruh, ni dobro. Podrobno o tem, na kaj biti pozorni pri dopustovanju na Hrvaškem pišemo tukaj - KLIK

 

 

PES NA POTI V AVTOMOBILU:

 

Oglej si tudi ---> Psi na potovanju z letalom, Psi in vožnja s trajektom

 

Nekateri psi vožnje z avtomobilom ne prenašajo najbolje. Pogosto je namreč, da se pes med vožnjo slini in celo bruha, vročina pa te težave le še stopnjuje. Težave je možno omiliti z zdravili, ki jih seveda predpiše veterinar (nikoli psu ne dajte tablete zoper slabost, ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem). S seboj je pomembno imeti dovolj hladne vode in se na pot odpraviti v hladnejših delih dneva (zgodaj zjutraj, zvečer ali ponoči). Klimatske naprave so dobrodošle, nikakor pa ne velja s hladom pretiravati, saj so veliki temperaturni preskoki za psa lahko tudi neugodni (prehlad, vnetje ušes in oči…), enako pa velja tudi za vožnjo pri odprtem oknu (sploh ni dopustno, da pes moli glavo skozi okno!!!). Na splošno se za vožnjo s psom priporoča nočni čas. Med potjo so obvezni večkratni postanki, da si pes malce odpočije, se sprehodi in sprosti. Pozor! Psa pred in med vožnjo ni priporočljivo hraniti vsaj dve do štiri ure. Pred vožnjo se svetuje daljši sprehod!

 

Predvsem pa v tem delu predlagamo, da psa na vožnjo navadite postopoma tako, da začnete s krajšimi vožnjami, ki trajajo največ 5 minut, vožnjo pa nato podaljšujte. Na cilju mora psa med "učenjem" čakati kaj lepega (tudi kak priboljšek, sprehod...), da na ta način pes vožnje ne bo jemal kot nekaj neprijetnega in nevarnega. Še pred daljšo vožnjo na počitnice torej izkoristite vsako priložnost, da se pes čimprej privadi na vožnjo z avtomobilom. O vožnji z avtomobilom (tudi o tem, kako je psa dobro zavarovati) pišemo tukaj ---> KLIK

 

 

KAJ STORITI, ČE PES NE MORE Z VAMI NA DOPUST:

 

Če se odpravljate na dopust in bo vaš ljubljenec ostal doma, poskrbite, da bo zanj skrbela odgovorna oseba (prijatelj, sorodnik…). V tem primeru je najbolje, da ga ta vzame v svoj dom. Štirinožci, ki so dlje časa sami doma, se namreč počutijo zelo osamljene. Za čas odsotnosti lahko psa oddate tudi v hotel za živali. A ta izbira ima lahko za kužka slabe posledice (o tem smo pisali tukaj - KLIK).

 

Zanje obstajajo predpisi, ki zagotavljajo minimalne pogoje za hotele. Pri izbiri hotela morate biti posebej pazljivi. Pozanimate se morati, kakšna priporočila ima in prav je, da ga prehodno tudi obiščete in si ga tako ogledate. Svetujemo, da se s hotelom predhodno dogovorite o svojih načrtih. V vsakem primeru, ne smete pozabiti tistega, ki bo skrbel za vašega psa, za časa odsotnosti, seznaniti z vsemi posebnostmi in potrebami, ki zadevajo prehrano in zdravstveno stanje psa. Svojega pasjega prijatelja navajajte na začasen dom oziroma skrbnika že nekaj časa pred odhodom na dopust. Naj ima žival možnost, da se navadi na novo okolje. Tistim, ki bodo svojega kosmatinca med dopustom v začasno varstvo zaupali prijatelju ali sorodniku svetujemo še pripravo seznama z naslovom in telefonsko številko veterinarja za primer, če žival zboli ter kontaktnimi podatki lokacije, na katero se bo skrbnik živali odpravil na dopust.

 

ČE NA SVOJI POTI NALETITE NA ZAPUŠČENO ŽIVAL…

 

Če med svojim dopustom naletite na zapuščeno žival je nujno vaše ukrepanje. Več o tem smo napisali na tem mestu.

 

 

PREHRANA IN VODA V POLETNEM ČASU:

 

Pri višjih temperaturah psi zaužijejo manj hrane, kar je normalno. Pomembno pa je upoštevati naslednje: ker se poleti hrana (kosi mesa…) hitreje kvari morate poskrbeti, da pes ne bo zaužil pokvarjene hrane, zato jo pravočasno zamenjajte, psu pa hrano ponudite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer! Veterinarji v vročih poletnih dneh priporočajo briketirano hrano, ki ni hitro pokvarljiva.

 

Pes naj ima v vsakem trenutku na razpolago dovolj sveže vode in če je mogoče, jo menjajte vsaki 2 uri. Psu ne smete dovoliti, da bi pil vodo iz stoječih luž ali ribnikov, saj lahko taka voda vsebuje škodljive bakterije ali alge.

 

PES V VROČINI:

 

Živali bistveno težje prenašajo vročino, kot ljudje!!! Veliko ljudi je zmotno prepričanih, da si bo pes sam poiskal senco, če mu bo prevroče. Večina psov se najbolje počuti pri temperaturi zraka med 16 in 20 stopinj Celzija. Že doma nikakor ne pozabite na primeren prostor, kjer biva vaš pes (v kolikor ga imate zunaj). Prostor mora biti senčen, brez prepiha in dovolj velik. Pes mora imeti v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže pitne vode! Zadostna količina vode je v poletnih mesecih še toliko pomembnejša, če pes dobiva v glavnem briketirano hrano.

 

Psi v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic, ki so sicer zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature. Vedno poskrbite za to, da je pes v senci in da ima zadostno količino vode. Psa ne sprehajajte po največji vročini, ampak v hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj ali zvečer, s seboj imejte svežo pitno vodo. Posebej pazljivi bodite pri starejših in bolnih psih, ki imajo že tako pogosto težave z dihanjem. Psov za časa vročine NE puščajte v avtomobilih (čeprav če ste pustili odprta okna, ali je avto v senci)!!! Četudi zunaj ni izjemno vroče, deluje notranjost avtomobila kot pečica. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar (več o tem spodaj) nastopi že v 15 minutah! V zelo vročih poletnih dneh imejte psa stalno pod nadzorom. Izogibajte se tudi sprehodom po vročem asfaltu, ki lahko zelo poškoduje šape štirinožca.

 

Ne spreglej: Vročina: Pes v zaprtem avtomobilu je kot 70 stopinj v pečici. Kako ukrepati?

 

 

NEVARNOST VROČINSKEGA UDARA:

 

Vročinski udar pri psu nastopi takrat, ko običajni telesni procesi ne zmorejo obdržati svoje telesne temperature v varnih mejah. V zadnjih letih se povečuje število psov, ki so doživeli vročinski udar, to pa bi lahko pripisali predvsem premajhni osveščenosti skrbnikov. Nekateri psi so bolj občutljivi na vročino - zlasti psi s prekomerno telesno težo, temni psi in "kratkonose" pasme, kot so mopsi in buldogi.

 

Kadar psa zebe se naježi, trese se po vsem telesu – te znake ponavadi zlahka opazimo. Če je psu prevroče, pa to žal ponavadi opazimo šele, ko je tik pred toplotnim udarom, se pravi, ko je že ogroženo njegovo življenje. Velja ponoviti, da je veliko ljudi zmotno prepričanih, da si bo pes sam poiskal senco, če mu bo prevroče. Pozornost zato ni odveč predvsem pri mladičih, mladih in starejših psih, ki radi tudi v zelo vročih dneh ležijo na soncu, na vrtu, terasi ali balkonu in se predajajo toplim sončnim žarkom.

 

Vročinskega udara ni težko predvideti: vroč dan (nad 30 stopinj Celzika), višja vlažnost zraka, slaba prezračenost, pa tudi naša malomarnost (pes v avtu, pesjaku, direktno ali indirektno izpostavljen soncu, brez sence, brez zadostne količine pitne vode...).

 

Ko so psi izpostavljeni vročini, lahko pride do vročinskega udara ali izčrpanosti. Na žalost vse preveč psov podleže vročinskemu udaru, čeprav bi se temu lahko izognili. Gre namreč za zelo nevarno stanje, ki zahteva takojšnjo ukrepanje (beri dalje). Ko opazimo znake vročinskega udara, je na voljo izredno malo časa, preden pride do resnih poškodb ali celo smrti.

 

Znaki vročinskega udara (pojavijo se lahko le nekateri, ali pa vsi hkrati): povišana temperatura (nad 40 stopinj Celzija), pohitreno in oteženo hropeče dihanje, nemir, nervoza, motne sivkaste ali rožnate dlesni, lepljiva ali suha sluznica (zlasti dlesni), živo rdeč jezik, ležanje in nepripravljenost (ali nezmožnost) vstati, šibkost okončin in opletajoča hoja, kolaps in/ali izguba zavesti, gosta ali lepljiva slina, omotičnost in zmedenost. V hujših primerih pes pade v šok in komo.

 

Če že samo sumite, da vaš pes doživlja vročinski udar, morate nemudoma ukrepati in ga umakniti iz vročinskega območja (umaknemo v senco in zagotovimo kroženje zraka)! Psu takoj pričnite postopno zniževati telesno temperaturo, vendar POZOR – postopoma, ne naenkrat in ne prehitro, kajti prehitra ohladitev lahko povzroči nove težave. Ohlajajte ga z vodo, še posebej po vratu, prsih in trebuhu(s hladnimi, mokrimi brisačami ali rjuhami, a POZOR! NE uporabljajte ledu ali mrzle vode). Polivanje vsega telesa s hladno vodo ali celo potapljanje v vodo sta se, po besedah veterinarjev, izkazali za neprimerni metodi, saj se s tem lahko povzroči šok in celo smrt. Ko telesna temperatura pade na 39 stopinj Celzija prenehajte s postopki ohlajevanja, psa dobro osušite in ga narahlo pokrijte, da ne bi še dalje izgubljal toplote. Seveda čimprej pokličite veterinarja, saj je njegova čimprejšnja pomoč zares nujna (tudi če se pes medtem že postavi na noge). Če je le možno, bodite z njim do prihoda v nenehni zvezi in ravnajte v skladu z njegovimi navodili!

 

 

O OSTALIH NEVARNOSTIH:

 

Poleti je potrebno biti pozorni tudi na pike insektov in ugrize kač. Najnevarnejši so piki na območju grla in žrela, ker lahko oteklina, ki pri tem nastane povzroči težave z dihanjem ali celo zadušitev. Tem nevarnostim so najbolj izpostavljeni manjši psi, mladiči in psi, ki so alergični na pike. Otekline se blaži s hladnimi obkladki, nujna pa je tudi takojšnja veterinarska pomoč. O nevarnosti ugriza strupenih kač pišemo podrobneje tukaj - KLIK

 

Pogosta težava so tudi alergije. Na potovanju bodite pozorni, ker lahko alergijo sproži onesnažena voda in celo morska sol. Če opazite pogosto praskanje in spremembe na koži, pomislite tudi na to. Ukrepi so sprotno umivanje psa po vsakem kopanju, da se na ta način odstrani umazanija ali sol.

 

Že dobro znana težava so seveda bolhe in klopi, o katerih smo se podrobno razpisali že v drugih zapiskih. Na kratko: potrebna je seveda preventiva in posebna pozornost! Redno je potrebno pregledovanje tistih predelov, kjer se klopi radi prisesajo, kjer je toplo. Pod prvimi tacami, okolici srca, pri glavi za ušesi, po trebuhu in med stegni. Klopa najlažje odstranimo s posebno pinceto (seveda mora biti pod "obvezno opremo" na vašem dopustu). O nevarnostih klopov smo se izčrpneje razpisali tukaj ---> KLIK

 

Vsi, ki se boste odpravili na našo Obalo ali nekam v Dalmacijo ali v Istro ne spreglejte: preden se odpravite na dopust, je psa priporočljivo zaščititi pred filariozo, boleznijo, ki jo povzročajo komarji. Ti s pikom namreč prenašajo larve glist v krvni obtok psa. Tako imenovane srčne gliste se naselijo v pljučnih arterijah in preidejo v srčne votline, kar je za psa lahko usodno. Več o tej bolezni pišemo tukaj ---> KLIK

 

ZA KONEC:

 

Vsak skrbnik najbolje pozna svojega psa. Če opazite spremembo v njegovem vedenju in jo povežete z morebitnimi zdravstvenimi težavami, pokličite veterinarja. Ta vam bo hitro povedal, dali je za težavo potrebna zdravniška pomoč.

 

ŽELIMO VAM FANTASTIČNO POLETJE!!!

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

Foto: Blaž Košak

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.