23.02.2018

BARBARINA KOLUMNA

 

Piše: Barbara Győrfi

Foto: Tatjana Vuković (levo)

 

Ti si Pika, sva rekla, ko si prišla. Tigrasta si lahko le Pika, kot je dalmatinski kuža svojeglav in pikast, da mu daš ime Črt. Uličarka, siva, navadna in odrasla ravno dovolj, da takšne ni hotel nihče.

 


Leta je bil mir. Zrasla si v veliko dominantno scartano babo, grdo gledaš, vsi mislijo, da si mačkon. Potem si postala manj ješča, bilo je kot pri prenažrtih dopustnikih četrti dan ruskega bifeja. Malo si shujšala, videla sem, da več piješ vodo. Jesen je, zaradi ogrevanja je suh zrak, pa si pač bolj žejna, sva rekla z A. Nisva imela miru, naj te malo pogledajo, sva se strinjala. Hudo obsežen test krvi, v Leipzig pošiljajo, 80 €, a je vredno. Muca je drugače povsem zdrava, so rekli. Le nekaj je, sladkor, 18 m/mol. Ponovno smo merili, podobno. No, saj smo že videli kaj hujšega, cuker 30, mačke pa že do konca pa shirane, so rekli. Vaša je še ok, na začetku, kar nam je dalo upanje, da bo dovolj le dieta.

Seveda ni bila, kako bi le imeli tolikšno srečo. Zdaj ti daje injekcije A., jaz pa se še kar ne morem opogumiti. Vem, da sem strahopetna, zdaj še bolj, ko gledam poplavo injekcij po vseh poročilih. Vsakič ko omenijo gripo ali ošpice, se spomnim medicinskih sester, z injekcijami v rokah so kot bi ušle s psihiatrije, verjetno ti posnetki naredijo več škode kot koristi še komu, ne le meni. Kako naj drugemu živemu bitju naredim nekaj, česar sebi ne bi zmogla? Vsakdo med nami je v določenih okoliščinah sposoben marsičesa, tudi ubijati, nisem nobena izjema. Vendar ima zame bolečina sto obrazov, kako povzročiti takšno, ki jo dojemaš kot ostro, rezko, da me kar stisne v pleksusu, ko jo podoživljam?

Redko kje je medicina v zadnjem desetletju tako napredovala kot pri diabetesu, ker je tako razširjen pri ljudeh in prinaša velik dobiček farmaciji. Vendar si za bele halje samo žival, cukrček Pika. Dobro, imaš svoj inzulin, vendar nisi dovolj vredna napredka, da bi imela t. i. "penkalo", ki deluje na klik, ima veliko tanjšo in krajšo iglo in ga je lažje dati. Seveda tudi muce z inzulinsko črpalko še nisem videla. Ti si samo mačka, tebi so učene glave namenile le navadno injekcijo. No, vsaj glede na bogate izkušnje s sladkorno v A.-jevi družini je bolje, da si se zgodila nam, ne komu drugemu. Vsaj z merjenjem cukra te ne mučiva. Dozo inzulina smo hitro zadeli, že v začetku ni bila visoka, že po dobrem mesecu je že nižja. Včasih malo pojamraš, a si strašansko prijazna in potrpežljiva, občudujem te. Dobro je, da si nenormalno cartljiva, da si za carto pripravljena prenašati tudi nekaj sekund neprijetnosti med cartanjem. Tudi tvojo prvo "hipo" sva zlahka prestali. Hipoglikemija, nizek sladkor v krvi. Bili sva sami, ovohavala si vse, kar si videla, zenice kot dve črni krogli, zadeta, da te je zanašalo pri hoji, še drugi mački so te čudno gledali. Ni bilo prijetno, a sva to dobro rešili. Človeška zdravila so bridka, živalska pa sladka, narobe svet. Méd ti ni bil všeč, pomagal ti pa je, kajne? Mala zmaga zame, naj me opogumi do kakšne večje ...

Saj smo se hitro navadili. Tale tvoja cukrna nas je še bolj zbližala, več si z nama, kar s pridom izkoriščaš. Vendar začnem čutiti nemir. To malo mesto me utesnjuje, rada kam grem, rada kam greva z A. za več dni, potovanje, večdnevni obisk koga. Samo da je drugo okolje, če ni slovenščine, toliko bolje. Malo grenak je zdaj tvoj cuker, ne moreva nikamor, zato je zame že nekaj ur pobega neprecenljivih. Dokler ne najdem koga, ki bo znal dobro poskrbeti zate, bo tako. Potrpljenje je božja mast, gorje mu, kdo se maže z njo, pravijo. Pa tudi upanje, ki je v resnici več kot pol življenja, ostaja, res upam, da ozdraviš, ker menda obstaja možnost za to.

Le da mi nekaj pravi, da ne boš.

 

Barbara

 

Prejšnje Barbarine kolumne: 

 

Barbarina kolumna: Borut Pahor in njegov odnos do živali

Barbarina kolumna: Rešimo Muro!

Barbarina kolumna: Požreti banane, načela in imeti se fajn

Barbarina kolumna: O noči čarovnic

Barbarina kolumna: O odstrelu medveda

Barbarina kolumna: Pes iz Murske Sobote

Barbarina kolumna: Mačke

Barbarina kolumna: Poskusi na živalih

Barbarina kolumna: Dve zgodbi, golobja in zavetiška

Barbarina kolumna: Beseda ni konj

Barbarina kolumna: Rejne živali, izkoriščane in prezrte

Barbarina kolumna: Preveč nas je!

Barbarina kolumna: Trgovine za živali - male prodajalne groze

Barbarine kolumne: TRI -  1. del, 2. del, 3. del

Barbarina kolumna: Obredni zakol na ustavnem sodišču

Barbarina kolumna: Pasje borbe - naša ponovno prezrta realnost?

Barbarina kolumna: Zakaj je pes z očali problem?

Barbarina kolumna: Živali v šolah

Barbarina kolumna: Miti in grozodejstva o živalskih vrtovih

Barbarina kolumna: Odnos medijev do živali

Barbarina kolumna: Zaščita za vse, le za živali ne

Pogled na Zavetišče Meli od zunaj...

Barbarina kolumna: 'Pismo trem bradatim'

Barbarina kolumna: "Kdo smo?"

Barbara, ti si bolj za živali

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj